Eksperter: Psykiatriforeninger bør samle sig

PSYKIATRIFORENINGER: Trods fremgang er de danske psykiatriforeninger stadig små og nicheprægede. De bør derfor i højere grad samle sig, lyder det fra to eksperter. S-ordfører bakker op, men kalder det urealistisk.
Foreningerne for psykiatriske lidelser er små og nicheprægede. Det hæmmer deres muligheder for indflydelse.
Foreningerne for psykiatriske lidelser er små og nicheprægede. Det hæmmer deres muligheder for indflydelse.
Kasper Frandsen

Psykiatriforeningernes omsætninger og medlemstal vokser og vokser. Alligevel er de alle stadig meget små og nicheprægede i forhold til de store patientforeninger på det somatiske område.

Det kan hæmme psykiatriforeningernes gennemslagskraft og mulighed for at blive hørt, siger to eksperter.

"Det er en ulempe for foreningerne, at der så mange forskellige, og at de relativt set er så små. Jo flere medlemmer og penge en forening har, jo mere indflydelse," siger professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard.

Han bakkes op af lektor ved SDU Ejgil Jespersen. Han har i mange år beskæftiget sig med psykiatrien og foreningerne.

Jeg tror ikke, at forudsætningerne nogensinde vil være til stede i psykiatrien for en samlet organisation. Der er flere interessekonflikter i spil i psykiatrien end på flere andre sygdomsgrupper.

Karen Klint (S)
Psykiatriordfører

"Det er lidt af en broget flok på psykiatriområdet. Man kan frygte, at foreningerne ikke kan sætte den dagsorden, der er nødvendig, når de har så få medlemmer," siger han.

Mikroskopiske psykiatriforeninger
Hvis man dykker ned i tallene, er billedet på psykiatriområdet i forhold til det somatiske område da også meget karakteristisk.

Bedre Psykiatri er Danmarks største forening på psykiatriområdet målt på medlemstal. Cirka 8.300 medlemmer er tilknyttet foreningen.

Til sammenligning har Kræftens Bekæmpelse, som er landets største somatiske patientforening, knap 465.000 medlemmer.

Billedet er det samme for alle de psykiatriske foreninger, selvom antallet af psykiatriske lidelser i Danmark helt er på højde med somatiske lidelser som for eksempel kræftdiagnoser. Lægeforeningen har oplyst, at hver femte dansker rammes af en psykisk sygdom. Især angst og depression rammer i stor stil danskerne.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024