Psykologer: Vi er lige så frustrerede som regionerne

INTERVIEW: Psykologernes formand afviser al kritik fra Danske Regioner i forhold til, at de lige nu behandler færre patienter, end der er afsat penge til. Det samme gælder de manglende indberetninger af ventetiden.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Først på året var problemet, at psykologerne behandlede for mange henviste patienter med moderat depression og angst. Nu er problemet, at vi tager for få.

Sådan er situationen set med Dansk Psykologforenings briller i forbindelse med den kritik, som blandt andet Danske Regioner leverer i Altinget.dk i dag.

LÆS: Regioner og psykologer i talkrig 

I artiklen kan man blandt andet læse, at Danske Regioner undrer sig over, at psykologforeningen har meldt ud, at ventetiden er lang, på grund af at hver psykolog højst må behandle patienter for 275.000 kroner om året. Loftet gælder i forhold til ordningen, der sikrer offentlig støtte til psykologbehandling mod moderat depression og angst.

Jeg synes faktisk, at vi har været den pæne elev i klassen. Grundlæggende er problemet, at der er for få penge til det store behov behandling af depression og angst.

Eva Secher Mathiasen
Formand, Dansk Psykologforening

Men det har vist sig, at kun 50 af 850 psykologer har nået denne grænse. Regionerne frygter nu, at psykologerne ikke når at bruge de penge, der blev afsat til denne patientgruppe for 2013.
Dansk Psykologforenings formand, Eva Secher Mathiasen, afviser, at foreningen mod bedre vidende har klaget i medier og på foreningens hjemmeside over behandlingsloftet, ventetiderne og den samlede ramme på 130 millioner kroner for 2013.

"Vi vil da være mindst lige så frustrerede som regionerne, hvis ikke alle penge bliver brugt til formålet. Men vi er altså midt i et forløb, hvor vi for nogle måneder siden indførte indtægtsloft, fordi der var for mange, der benyttede sig af ordningen. Og nu er holder vores medlemmer så måske for meget igen. Men det er jo, efter at loftet blev indført og de mange advarsler fra Danske Regioner om, at pengene blev brugt for hurtigt," siger Eva Secher Mathiasen.

Vi kan ikke bare behandle løs
Hun peger på, at der er endnu en årsag til, at der ikke er flere medlemmer, som har ramt loftet, og at ventetiden ifølge psykologforeningen er steget voldsomt.

"Medlemmerne er med regionsaftalen forpligtet til at sørge for at kunne tage patienter ind hen over hele året. Har de mange patienter, så er de nødt til at sætte nogle på venteliste, så de ikke ryger i udgiftsloftet inden årets udgang," siger Eva Secher Mathiasen.

Men når regionerne nu siger, at der er få, som har ramt loftet, og endnu færre, som er tæt på at nå loftet, hvorfor lader dine medlemmer så ikke flere komme til? De er vel selv klar over, hvor langt de selv er fra loftet?

Altinget logo
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024