Regioner og psykologer i talkrig om depressions-behandling

STRID: Dansk Psykologforening hævder, at ventelisterne til depressions- og angstbehandling stiger på grund af pengemangel. Men Psykologforeningens meldinger nærmer sig manipulation, lyder det fra Danske Regioner. Psykologforeningen afviser kritikken.
Ventetiden til psykologbehandling for angst og depression er steget, efter alderbegrænsningen blev fjernet i 2013.
Ventetiden til psykologbehandling for angst og depression er steget, efter alderbegrænsningen blev fjernet i 2013.Foto: Colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Nu må i stoppe jeres kampagne om flere penge, og overholde jeres forpligtelser. Sådan lyder den kontante besked fra Danske Regioner til de psykologer i Dansk Psykologforening, der behandler henviste patienter for moderat depression og angst.

"Det begynder at ligne manipulation og kampagne fra Dansk Psykologforenings side. De giver pengemangel og omsætningsloftet skylden for den stigende ventetid. Men når vi ser i tallene, så er det jo ikke dokumentation for deres påstande," siger næstformand i Danske Regioners Løn- og Personalepolitiske Udvalg, Anders Kühnau (S). Ordningen har nu i et år sikret patienter med de to diagnoser offentlig mulighed støtte til psykologbehandling.

I dagens anden artikel om emnet afviser formanden for Dansk Psykologforening al kritik fra Danske Regioner.

"Grundlæggende er problemet, at der er for få penge til det store behov behandling af depression og angst," siger formand Eva Secher Mathiasen. Læs mere i dagens interview her.

Fakta

Antal psykologer med ventetid på en måned eller kortere:

Region Hovedstaden 
Ca. 118 heraf 13 uden ventetid 

Region Midtjylland:
Fire ugers ventetid eller kortere:
Ca. 32 heraf 1 uden ventetid

Region Sjælland
Ca. 39 heraf 12 uden ventetid

Sådan har vi gjort:
På sundhed.dk har vi søgt på psykologer med mulighed for tilskud ved henvisning. Altinget har kun medtaget de psykologer i optællingen, som har oplyst deres ventetid. Psykologer uden ventetidsopgørelse kan enten have en kortere eller længere ventetid. Region Hovedstaden, Midtjylland og Sjælland er med i optællingen, fordi der særligt her har været fokus på ventetiden og adgangen til psykolog for behandling af moderat depression og angst.

Det såkaldte omsætningsloft på 275.000 kroner for den enkelte psykolog er nemlig blevet udråbt som et stort problem af Dansk Psykologforening. Loftet blev indført tidligere i år, da Danske Regioner frygtede, at udvidelsen af ordningen ville betyde større udgifter, end Folketinget havde afsat til formålet.

Skyder på behandlingsloft
Men loftet er med til at øge ventelisterne, har Dansk Psykologforening flere gange slået fast.

"Psykologer, der har tid og mulighed for at behandle de depressionsramte, må derfor sætte dem på venteliste eller henvise til en kollega, hvis egen "kvote" er brugt op," skrev Dansk Psykologforenings formand Eva Secher Mathiasen på foreningens hjemmeside 17. oktober, ligesom flere medier og patientforeninger har omtalt problemer med stigende ventetid.

Danske Regioner erkender, at det har øget ventetiden, at man fra i år har givet alle aldersgrupper mulighed for støtte til psykologbehandling mod angst og depression, hvor ordningen hidtil har været forbeholdt personer yngre end 39 år.

Men en opgørelse fra Danske Regioner viser, at det kun er godt 50 psykologer ud af 850, der har passeret loftet på 275.000.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024