Thorning: Fordel hvis Danmark kommer med i euroen

EU: Danmark vil få større indflydelse på de ting, som alligevel påvirker os, hvis vi ikke havde de danske EU-forbehold, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Venstre støtter Thorning, mens DF tvivler på gevinsten.
"Vi vil få mere indflydelse på forhold, som alligevel påvirker os - og som et lille land ellers ikke har særlig meget indflydelse på. Det er det, som EU dybest set handler om," siger Helle Thorning-Schmidt.
"Vi vil få mere indflydelse på forhold, som alligevel påvirker os - og som et lille land ellers ikke har særlig meget indflydelse på. Det er det, som EU dybest set handler om," siger Helle Thorning-Schmidt.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Morten ØyenErik Holstein

Danmark bør en dag være med i eurosamarbejdet. Det mener statsminister Helle Thorning-Schmidt, som slår endnu et slag for, at Danmark på længere sigt skal endnu tættere ind i det europæiske samarbejde.

I regeringsgrundlaget varsles en folkeafstemning i denne valgperiode om det danske rets- og forsvarsforbehold, men den er udskudt på ubestemt tid. Det ændrer dog ikke ved, at det vil være i Danmarks interesse at være med, lyder det fra statsministeren. Og det gælder også i eurosamarbejdet.

"Jeg mener dybest set, at det vil være en fordel at være med i euroen. Men det ligger ikke lige for at tage en afstemning om euroen," siger Helle Thorning-Schmidt.

Er det, fordi I kun vil have en euro-afstemning, når I er sikre på at vinde den?

Fakta
Euroen er EU's fælles valuta. Den blev indført som elektronisk valuta den 1. januar 1999, og den 1. januar 2002 blev euroen indført som fysisk betalingsmiddel i 12 af EU's medlemslande. Kredsen af eurolande er siden blevet udvidet til 18 med Sloveniens, Maltas, Cyperns, Slovakiets, Estlands og Letlands optagelse i eurosamarbejdet. Danmark deltager ikke i eurosamarbejdet, men den danske krone har fra starten været tæt knyttet til euroen via fastkurssamarbejdet ERM II.

Kilde: EU-Oplysningen

"Nej, vi har jo haft en afstemning om euroen. Og derfor skal man tænke sig grundigt om. Men hvis I spørger til min holdning til forbeholdene, så er der ikke nogen tvivl: Danmark ville få mere indflydelse, hvis vi ikke havde de tre forbehold."

Også hvis vi kom med i euroen i morgen for den sags skyld?

Formelt set er det klart, at man vil kunne få en indflydelse. Det kan tilhængerne have ret i. Men jeg mener, det er yderst tvivlsomt, hvad det har af reelt indhold.

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Partiformand

"Det er ikke aktuelt, det er hypotetisk. Men det ville være en fordel at være uden forbeholdene. Det ville give os mere indflydelse," siger Helle Thorning-Schmidt, og uddyber:

"Det, jeg mener, er, at vi vil få mere indflydelse på forhold, som alligevel påvirker os - og som et lille land ellers ikke har særlig meget indflydelse på. Det er det, som EU dybest set handler om. Derfor mener jeg, at afskaffelsen af forbeholdene vil betyde, at vi vil kunne stille os et sted, hvor vi får mere indflydelse på forhold, der påvirker os selv, vores økonomi, vores arbejdspladser og alt muligt andet, som betyder noget."

Venstre enig med Thorning
Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, er "sådan set meget enig" med Helle Thorning-Schmidt. Han understreger dog, at det på nuværende tidspunkt ikke giver mening at tale om en afstemning. Der er alt for mange brydninger i hele eurosamarbejdet.

"Men når man har vedtaget og implementeret bankunionen og stærkere økonomiske spilleregler, så er det vores udgangspunkt, at vi anbefaler et dansk ja til at være med i euroen," siger Jakob Ellemann-Jensen.

DF: Uærlig EU-politik
Socialdemokraternes og Venstres tilgang møder dog hård kritik fra Dansk Folkeparti. Partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, mener ikke, der kan være tvivl om, at det har været en gevinst for Danmark at stå uden for euroen i den seneste krisetid.

Samtidig mener han, det er en "uærlig" måde at føre EU-politik på, når man bliver ved med at udskyde en folkeafstemning.

"Enten skal politikerne acceptere, at befolkningen har sat nogle grænser for EU, og så regere ud fra det. Ellers skal man ærligt sige, at dansk EU-politik skal laves om, og så bede om vælgernes opbakning til det. Det får et noget taktisk præg over sig, når først den ene og så den anden regering bare udskyder en afstemning, fordi meningsmålingerne ikke er med dem," siger Kristian Thulesen Dahl.

Formel, men ikke reel indflydelse
Han er i udgangspunktet noget kritisk over statsministerens vurdering af, at dansk deltagelse i euroen vil give mere indflydelse. DF-formanden peger på, at Tyskland stadig vil bestemme linjen for euroen.

Men anerkender du, at Danmark ved at være med i euroen ville få indflydelse på forhold, som alligevel rammer os?

"Formelt set er det klart, at man vil kunne få en indflydelse. Det kan tilhængerne have ret i. Men jeg mener, det er yderst tvivlsomt, hvad det har af reelt indhold," siger Kristian Thulesen Dahl.

Du kan her læse et større interview med statsminister Helle Thorning-Schmidt om EU. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00