Mette Frederiksen får sine egne økonomiske rådgivere i Statsministeriet

ORGANISATION: Statsministeriet opretter en ny økonomisk afdeling under ledelse af en departementsråd for økonomisk politik. Tiltaget kan ses som et forsøg på at styrke statsministerens kontrol med den økonomiske politik, vurderer professor emeritus.

Statsminister Mette Frederiksen er ved at bygge en ny organisation op i Statsministeriet, herunder med en ny økonomisk afdeling.
Statsminister Mette Frederiksen er ved at bygge en ny organisation op i Statsministeriet, herunder med en ny økonomisk afdeling.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Statsministeriet samler og opruster sin økonomiske rådgivning.

Mette Frederiksen og hendes embedsfolk er i færd med at ansætte en departementsråd for økonomisk politik, der også forventeligt vil få 3-5 ansatte under sig i en ny økonomisk afdeling.

Her skal de være med til at udvikle regeringens økonomiske politik og finde nye løsninger på samfundsøkonomiske problemstillinger i samarbejde med de økonomiske ministerier.

Opgaverne kan for så vidt spænde fra erhvervspolitik til finanspolitik og skattepolitik afhængig af regeringens udviklingsprojekter.

Der er mange forskellige skoler omkring økonomisk politik, og det er en fordel for statsministeren selv at have nogle muskler i diskussionen om, hvad der er den rigtige økonomiske politik.

Mogens Lykketoft (S)
Tidligere finansminister

Og så kan de ekstra økonomiske kræfter øge Statsministeriets evne til at kigge Finansministeriet i kortene, vurderer Tim Knudsen, professor emeritus i statskundskab ved Københavns Universitet.

“Jeg ser det som et forsøg på at styrke statsministerens kontrol med den økonomiske politik, og det vil give statsministeren en bedre mulighed for at få en ‘second opinion’ på de vurderinger, udspil og beregninger, der kommer fra Finansministeriet,” siger Tim Knudsen.

Jeg ser det som et forsøg på at styrke statsministerens kontrol med den økonomiske politik, og det vil give statsministeren en bedre mulighed for at få en ‘second opinion’ på de vurderinger, udspil og beregninger, der kommer fra Finansministeriet.

Tim Knudsen
Professor emeritus, Københavns Universitet

Socialdemokratiet har da også tidligere talt om behov for et opgør med ikke mindst regnemodellerne i Finansministeriet.

Læs også

Største, men stadig mindste
Mogens Lykketoft, der var socialdemokratisk finansminister op igennem 90’erne, mener også, at flere økonomiske rådgivere kan være en fordel:

“Der er mange forskellige skoler omkring økonomisk politik, og det er en fordel for statsministeren selv at have nogle muskler i diskussionen om, hvad der er den rigtige økonomiske politik.” 

Oprustningen taler ind i hele fortællingen om et stærkere og større Statsministerium under Mette Frederiksen. Statsministeriet går for eksempel fra at være 84 til omkring 104 årsværk og bliver det hidtil største Statsministerium siden oprettelsen i 1914, hvis man måler på ansatte.

Statsministeriet vil også efter de ekstra årsværk have en af Slotsholmens mindste departementer.

Læs hele artiklen på Altinget Embedsværk, hvor du får flere kommentarer og mere baggrund - eksempelvis mener en ekspert, at styrkelsen af Statsministeriet kan føre til "ansvarsforflygtigelse eller manglende motivation i andre ministerier".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Hjortdal

Projektleder for Forum for Fremtidens Offentlige Styring og Ledelse, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1982)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Tim Knudsen

Forfatter, foredragsholder og professor emeritus, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1978), cand.mag. (Københavns Uni. 1980), lic.adm.pol. (Københavns Uni. 1985)

0:000:00