Afhopper fra Alternativet fik nok af soloridt, kammerateri og topstyring

KV17: I en hidtil hemmeligholdt mail kritiserer en afhopper fra Alternativets kandidatliste til kommunalvalget i København partiets ledelse for "fremmedstyring" og partiets spidskandidat i hovedstaden for soloridt. 

Niko Grünfeld er Alternativets spidskandidat i København. 
Niko Grünfeld er Alternativets spidskandidat i København. Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard
Daniel Bue Lauritzen

19. august fik Stine Bardeleben Helles nok.

Nok af “gammel politisk kultur” og nok af “kammerateri og misbrug af indflydelse.”

Så hun trak sit kandidatur til Borgerrepræsentationen i København for Alternativet og skrev en hidtil hemmeligholdt mail til partitoppen.

Altinget har modtaget mailen fra en anonym afsender, men Stine Bardeleben Helles bekræfter at have skrevet den:

“Jeg står ved den, og jeg har ikke fortrudt et ord i den,” siger hun og fortæller, at hun ikke vil udtale sig yderligere til Altinget.

I mailen kritiserer hun partitoppens “fremmedstyring” af Alternativets lokalafdeling i København, der ifølge Stine Bardeleben Helles udlægning har gennemsyret planlægningen af kommunalvalget:

“Jeg er ikke i tvivl om, at valget i København har – og skal have – stor strategisk betydning for partiet, men at man fra politisk ledelse og sekretariat gang på gang vælger at påvirke de demokratiske processer så direkte for at få kortene til at falde i det ønskede mønster, er så tæt på det, vores håbefulde medlemmer kalder ’gammel politisk kultur’, at jeg ikke længere evner at se forskel,” skriver hun i mailen.

Uenighed om Fælleden 
Alternativet profilerede sig i løbet af sommeren med spidskandidat Niko Grünfeld som frontmand som stærk modstander af det planlagte byggeri på Amager Fælled. 

Den sag er ifølge Stine Bardeleben Helles mail eksemplet på Niko Grünfelds soloridt:

"På den politiske bane har Niko stort set fået fuld frihed til at prioritere, som han vil, for den kritiske samtale er jo lukket ned – og det gør han så.
Det har for eksempel ført til, at kæphesten om Amager Fælled (uden at vi i øvrigt har præsenteret troværdige bud på alternative løsninger med hensyn til finansiering af gælden) tilsyneladende kan blive afgørende for, hvem vi vil pege på som overborgmester efter et valg," skriver hun.

Hun gør i mailen opmærksom på, at Alternativets holdning til Amager Fælled ikke var clearet med en samlet politikergruppe.

“Hvor elitære og selvforherligende kan vi som alternativister give os selv lov at være og stadig forvente, at almindelige mennesker med almindelige jobs og hverdagsbekymringer, socialt udsatte, erhvervsfolk … alle dem, som ikke er storbysmarte øko-hipstere, kan opfatte os som troværdige?” afslutter hun. 

Niko Grünfeld, der var med til at skabe Alternativet i 2013, afviser, at der i kandidatgruppen var uenighed om Alternativets position i forhold til Amager Fælled:

"Amager Fælled er en prioritet for os alle. Vi er sådan set ret glade for det resultat, der er kommet nu," siger han til Altinget.

Men det var tilsyneladende ikke en mærkesag for jer alle?

"Det er Stines udlægning af det hele. Jeg har en anden," siger Niko Grünfeld, der også afviser, at den øverste ledelse i partiet har blandet sig i beslutninger i lokalafdelingen. 

Bestyrelsesformanden gik og tog to med
Kun en uge efter Stine Berdelen Helles exit valgte forperson i Alternativets København-afdeling Trine Hertz 26. august at trække sig fra lokalbestyrelsen. Det samme gjorde to bestyrelsesmedlemmer.

Trine Hertz ønsker ikke at udtale sig til Altinget, men som kommentar til en Facebook-post fra den nu forhenværende formand for Radikale Venstre i København, Bo Nissen Knudsen, hvor han i skarpe vendinger kritiserer sin nu også afgåede spidskandidat, Anna Mee Allerslev, skriver hun:

"Jeg kender kun alt for godt følelsen af ikke at kunne stå på mål for agendaer på de indre kommunalpolitiske linjer. Det var lignende årsager, der gjorde, at jeg forlod posten som formand for Alternativet København i august."

Bestyrelsen forsøgt væltet
Alternativets lokalforening i København indkaldte, efter at de tre bestyrelsesmedlemmer havde forladt deres poster, til et ekstraordinært årsmøde 27. september. 

Her var planen at vælge tre nye bestyrelsesmedlemmer. Men inden det skete, opstod et opgør, hvor den resterende bestyrelse blev forsøgt væltet. Et medlem fremsatte et mistillidsvotum mod bestyrelsen, og her stemte 34 af 84 stemmeberettigede medlemmer for. 47 stemte imod, og tre stemte blankt, hvorfor bestyrelsen kunne blive siddende. 

Ifølge den nuværende formand for Alternativet København, Magnus Harald Haslebo, er der tillid den siddende lokalbestyrelse.

"Jeg har ikke indtryk af andet. Jeg tror egentlig, at der er rimeligt meget tillid. Jeg tror, at der var et ønske om, at hele bestyrelsen gik på valg. Men det var der ikke mulighed for på grund af vores vedtægter, og så stillede man et mistillidsvotum i stedet."

Har der aldrig været mistillid til de resterende bestyrelsesmedlemmer?

"Jeg ved det ikke. Det har der sikkert været. Men mistillid er et lidt underligt begreb. Hvad er det helt præcis, og er det et problem, hvis det er der? Men der er helt sikkert forskellige holdninger til, hvordan bestyrelsen fungerer."

Både Stine Berdelen Helles og Trine Hertz er stadig medlemmer af partiet Alternativet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Harald Haslebo

Strategic Client Director, R/OXY, medstifter, Modstandsgruppen Guerilla
journalist (DJMX. 2010), kandidat i strategisk, finansiel og politisk kommunikation (Københavns Uni. 2014)

Niko Grünfeld

Direktør, Blossom
HD i organisation og ledelse (Handelshøjskolen i Aarhus 2004)

0:000:00