Bertel Haarder sætter gang i Danmarkskanonen

KULTUR: Mandag åbnede kulturminister Bertel Haarder for indstillinger til sin Danmarkskanon. Kanonen har allerede været meget omdiskuteret på Altinget, og her kan du få et indblik i de forskellige aktørers synspunkter.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mandag morgen lød startskuddet til kulturminister Bertel Haarders (V) varslede Danmarkskanon.

Nu kan hele den danske befolkning give deres bud på, hvad der bør være med i en ny kanon med dansk kultur.

Bertel Haarder håber, at det vil strømme ind med forslag.

"Det er vigtigt, at vi er bevidste om vores kulturelle identitet, fordi den fortæller, hvem vi er, hvorfor vi lever, som vi gør, og hvorfor der er værdier, vi ikke kan gå på kompromis med," siger han i en pressemeddelelse.

Modsat tidligere kulturminister Brian Mikkelsens (K) kulturkanon fra 2004, så handler Haarders Danmarkskanon om den immaterielle kulturarv i Danmark.

"Hvilke vaner, traditioner, tankesæt og bevægelser har formet os historisk og har fortsat betydning i dag? Tillidskulturen, højskolekulturen, kvindebevægelsen – eller noget helt fjerde?" skrev Bertel Haarder i indlæg om sin Danmarkskanon i Altinget.

På Altinget har der været ivrig debat om den kommende kanon. Her kan du få et indblik i nogle af de mange forskellige synspunkter og budskaber, debattørerne har delt.

Abdel Aziz MahmoudAbdel Aziz Mahmoud, foredragsholder og forfatter

"Public service skal selvfølgelig skrives ind i en Danmarkskanon. Fordi det er dansk. Fordi det har kulturel værdi. Og fordi truslen mod public service næppe før har været større. Det flyder over med undertekstede streamingtjenester og kommercielle underholdningstilbud med ingen andre dagsordener end at sælge et produkt. Det må være i alle danskeres interesse at sikre ikke blot vores fælles kultur og sprog, men historie og arv."

Læs hele Abdel Aziz Mahmouds indlæg her.

Morten KirkskovMorten Kirkskov, skuespilchef i Det Kongelige Teater

"Det siges, at kanonen laves for at undgå kulturel splittelse. For mig at se burde et af punkterne på hot-listen være mangfoldighed. Mangfoldigheden rummer kulturel splittelse og forsøger ikke nødvendigvis at undgå den. Den rummer for eksempel andre religioner end kristendommen, som af nogen nævnes højt på listen til denne kanon. Men der findes uhyggelige, fundamentalistiske udgaver af alle religioner, ikke mindst af kristendommen – så definér kristendom, inden den kommer på listen, eller tag den eventuelt af."

Læs hele Morten Kirkskovs indlæg her.

Pia KjærsgaardPia Kjærsgaard, Folketingets formand og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti

"Kulturarven er et lands hovedpulsåre, og derfor er den så vigtig at samle og formidle til især nye borgere. Det er kighullet ind til den danske folkesjæl. Jeg glæder mig meget til at se og opleve det færdige resultat af den nye Danmarkskanon."

Læs hele Pia Kjærsgaards indlæg her.

Rasmus Nordqvist Rasmus Nordqvist, Alternativets kulturordfører

"Jeg mener, at kulturen netop kan og skal være værn mod radikalisering og terror. Men nytter det at lære folk, der kommer hertil om højskolerne som demokratiske institutioner, når disse grupper ikke kommer i nærheden af dem, men i stedet skal bekymre sig om at overleve på fattigdomsydelse, der ikke levner meget tankerum til andet end overlevelse. Vi skal give disse mennesker en mulighed for at opleve den danske kulturs velsignelser på egen krop og ikke kun tvinge dem til at stave sig gennem en danskprøve, hvori de skal redegøre for den danske kulturs fortidige meritter."

Læs hele Rasmus Nordqvists indlæg her.

Mogens JensenMogens Jensen, Socialdemokraternes kulturordfører

"Debatten om en Danmarkskanon må også indeholde tanker om, hvordan den folkeligt skal forankres. Hvis ikke en Danmarkskanon skal kunne give stof til både undervisningsmateriale i skoler, udstillinger på museer, debatarrangementer på biblioteker og i boligforeninger, højskoler, aftenskoler, på sociale medier og andre medier, så har den ingen værdi. Hele paletten af viden og udtryksmidler skal i spil."

Læs hele Mogens Jensens indlæg her.

Dokumentation

Om Danmarkskanonen

Danmarkskanonen skal tydeliggøre og formidle befolkningens og samfundets immaterielle kulturarv. Kanonen vil bestå af traditioner, bevægelser og samfundsværdier, som har formet det danske samfund, og som har relevans for nutiden og fremtiden.

Alle danskere kan indstille deres bud på ting, der skal optages i kanonen.

Alle forslag vil til efteråret 2016 blive kurateret af udvalgte videnspersoner til en bruttoliste, som sendes til digital folkeafstemning.

Læs mere om Danmarkskanonen, og se borgernes indstillinger her.

Kilde: Kulturministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Abdel Aziz Mahmoud

Journalist, radio- og tv-vært, formand, Mino Danmark
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 2007)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Morten Kirkskov

Skuespilchef, Det Kongelige Teater, skuespiller, forfatter
skuespiller (Skuespillerskolen Odense Teater 1990)









0:000:00