Dobbelt så mange mister dagpenge allerede nu

DAGPENGE: Dobbelt så mange ledige mister nu dagpengene, som i de foregående år. På en måned har 371 mistet dagpengene, viser nye tal. Det sker allerede inden, reformen træder i kraft. Efter nytår bliver det meget værre, siger A-kasse-direktør.
Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede
Allerede før reformen af dagpengene træder i kraft, mister dobbelt så mange danskere nu retten til dagpenge sammenlignet med de foregående år.

På fire uge fra midten af oktober til midten af november opbrugte 371 danskere deres ret til dagpenge. Det viser en ny opgørelse fra A-kassernes Samvirke. På månedsbasis er der tale om en fordobling sammenlignet med tidligere år.

Det sker allerede før, de nye dagpengeregler træder i kraft til nytår, hvor dagpengeperioden halveres fra fire til to år.

Krisen har nu varet i fire år
Fordoblingen af folk, der mister dagpengene, skyldes ifølge A-kassernes Samvirke og 3F's A-kasse en kombination af, at det nu er fire år siden, at krisen satte ind, og at stramningen af genoptjeningsreglerne allerede trådte i kraft i 1. juli 2012.

"Det er overraskende mange, der ryger ud nu allerede efter de gamle regler. Men det er kun et mildt forvarsel om, hvad vi kommer til at se, når de nye dagpengeregler slår igennem for fuld kraft til januar," siger Verner Sand Kirk direktør i A-Kassernes Samvirke.

Det er overraskende mange, der ryger ud nu allerede efter de gamle regler. Men det er kun et mildt forvarsel om, hvad vi kommer til at se, når de nye dagpengeregler slår igennem for fuld kraft til januar.

Verner Sand Kirk
Direktør i A-kassernes Samvirke

"Det er krisen kombineret med, at genoptjeningskravet blev fordoblet i sommer. Det er ikke overraskende, for krisen satte ind i efteråret 2008 og nu fire år senere betyder det, at flere mister dagpengene," siger Otto Nielsen viceforretningsfører i 3F's A-kasse.

Over 30.000 ledige risikerer at miste dagpengene i løbet af 2013, hvis de ikke finder et job inden da. Beskæftigelsesministeriet vurderer, at et sted mellem 9.000 og 16.000 ledige ender med at miste dagpengene.

Både i 2011 og i 2010, da dagpengereformen blev vedtaget, opbrugte kun et sted mellem 130 og 190 personer hver måned deres ret til dagpenge, viser en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet. Det tal er altså fordoblet allerede inden, reformen træder i kraft.

EL: Regeringen bør genoverveje reformen
Hos Enhedslisten mener man, at tallene bør få regeringen og de øvrige partier til at genoverveje dagpengereformen.

"Det er et blandt mange signaler, som bør få regeringen til at genoverveje reformen af dagpengene. Vi har sagt til Mette Frederiksen, at vi skal have et beredskab klart i løbet af foråret, hvis det her går galt. Det, håber jeg, vil give mulighed for en reel løsning på problemet i stedet for alle de lappeløsninger, vi hidtil har lavet," siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (EL).

En reel løsning betyder ifølge Enhedslisten, at man enten forlænger dagpengeperioden eller halverer genoptjeningskravet kombineret med, at man lader løntilskudsjob tælle med som genoptjening på lige fod med ordinært arbejde.

Men den sidste løsning har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) tidligere afvist med henvisning til beregninger om, at stort set ingen vil miste dagpengene, hvis man lader løntilskudsjob tælle med som genoptjening.

Dermed vil der i praksis blive tale om en ubegrænset dagpengeperiode, sådan som det var tilfældet inden Nyrup-regeringens reformer i 1990'erne. Og det ønsker regeringen ikke.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mette Frederiksen til, hvor mange der skal miste dagpengene, før regeringen vil genoverveje dagpengereformen.

Venstre: Det handler ikke om antallet
Hos det store oppositionsparti Venstre forsvarer man imidlertid reformen uanset, hvor mange der måtte miste dagpengene.

"Jeg vil blot minde om, at dengang Nyrup ændrede dagpengereglerne i 1990'erne, var arbejdsløsheden markant højere end i dag. Så jeg ser ikke noget behov for at vende tilbage til en 4-årig dagpengeperiode," siger arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V).

Hvor mange skal miste dagpengene hver måned, før Venstre vil overveje at ændre dagpengereformen?

"Vi ønsker ikke at ændre på dagpengereformen. Det handler ikke om antal, men et princip om, at vi ikke vil fastholde ledige i dagpengesystemet. Man skal i stedet føre en politik, der skaber arbejdspladser, og ikke indføre nye afgifter i tide og utide, sådan som regeringen gør," siger Ulla Tørnæs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024