EU-topembedsmand: Danmark har et moralsk ansvar for fordeling af flygtninge

FORBEHOLDEN: Det er i Danmarks egen interesse at deltage i fordelingen af flygtninge i EU, lyder det fra Claus Haugaard Sørensen, der er ny rådgiver for EU-Kommissionens formand. V-ordfører understreger, at Danmark selv skal bestemme.

Danmark bør gå med i en fælles europæisk aftale om fordeling af flygtninge, mener Claus Haugaard Sørensen, som er toprådgiver for EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.
Danmark bør gå med i en fælles europæisk aftale om fordeling af flygtninge, mener Claus Haugaard Sørensen, som er toprådgiver for EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.
Lise-Lotte SkjoldanRikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmark har en moralsk forpligtelse til ikke bare at trække forbeholdskortet, når EU-Kommissionen i denne uge fremsætter et nyt forslag til fordeling af yderligere 120.000 af de flygtninge, der er kommet til Ungarn, Grækenland og Italien.

Det mener Claus Haugaard Sørensen, der er nyudnævnt seniorrådgiver for humanitær bistand og krisehåndtering i European Political Strategy Centre, der leverer analyser og strategisk rådgivning til EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

”Jeg mener, at det er moralsk bedre at være med i en fordelingsnøgle,” siger den erfarne danske embedsmand, der 1. september skiftede fra stillingen som generaldirektør for netop EU’s humanitære bistand, hvorfra han har fulgt presset på EU’s ydre grænser, der er vokset radikalt fra uge til uge over sommeren.

”Er det virkelig i dansk interesse, at det kun skal være grækerne og italienerne, der bærer den byrde?,” spørger han og tilføjer Tyskland og Sverige som eksempler på lande, der går foran på flygtningespørgsmålet.

Hvad end Danmark beslutter, så skal det være Danmark, der beslutter det. Det skal ikke være sådan, at vi overdrager beslutningskompetencen til Bruxelles.

Marcus Knuth
Udlændingeordfører (V)

EU-Kommissionen har ved flere lejligheder gjort klart, at også lande som Danmark, Storbritannien og Irland, som enten står helt uden for EU’s retspolitik eller kan vælge til fra gang til gang, er mere end velkomne til at deltage i fordelingen af flygtninge, selv om de ikke er forpligtet af de fælles regler.

Problemerne bliver større
Claus Haugaard Sørensen advarer om, at det vil skabe større problemer for Unionen og dermed Danmark på sigt, hvis man ikke får fordelt presset mere ligeligt, så det ikke uforholdsmæssigt rammer enkelte europæiske frontlinjestater.

”Jeg kan ikke se, at vi har en interesse i, at der bygges store flygtningekolonier i små områder i EU. Det er ikke klogt. Det er ikke godt for økonomien, det er ikke godt for den politiske stabilitet i dele af EU. Og det kan give næring til politiske kræfter, som vi måske helst vil være foruden,” siger han.

Samtidig påpeger han, at det truer sammenhængskraften mellem landene, hvis ikke der kommer en mere håndfast fælles plan for, hvordan landene skal behandle dem, der nu også i stadig højere grad vandrer videre ud i Europa. En plan, som Danmark bør være med til.

”Vi kan se, at hver medlemsstat har meget svært ved at håndtere det alene, hvis de ikke ved, hvor de skal sende dem hen, og hvis der ikke er en enighed om, hvor mange der skal blive, og hvor mange man har lov til at sende videre. Det risikerer at blive meget betændt,” siger Claus Haugaard Sørensen.

V: Danmark skal bestemme selv
Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, er meget enig i, at der skal findes en europæisk løsning på den nuværende flygtningekrise.

Han vil dog hverken pege på eller udelukke konkrete løsningsforslag - herunder heller ikke mere fordeling af flygtninge mellem EU-landene. Men han understreger, at Danmark selv skal bestemme.

“Hvad end Danmark beslutter, så skal det være Danmark, der beslutter det. Det skal ikke være sådan, at vi overdrager beslutningskompetencen til Bruxelles,” siger Marcus Knuth.

Samme budskab havde Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen forud for et hastemøde om flygtningekrisen blandt Folketingets partiledere mandag.

“Det er vigtigt for mig at sige, at det er Socialdemokraternes klare holdning, at det bør være danske politikere og det danske folketing, der fastsætter dansk flygtninge- og udlændingepolitik,” sagde hun til nyhedsbureauet Ritzau mandag.

Radikale vil med i fordeling
I Radikale Venstre tøver man derimod ikke med at bakke op om, at Danmark skal være med i fælles fordeling af flygtninge på EU-plan. Det siger partiets udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen.

“Jeg er meget enig. Vi har ikke bare en moralsk forpligtelse. Det er også for vores egen indflydelses skyld,” siger hun og tilføjer:

“Hvis vi får en reel og bedre fordeling, betyder det jo også, at det er andre lande end Danmark, der skal tage et større ansvar for også at tage flygtninge.”

Også SF og Alternativet mener, at en fælles EU-fordeling af flygtninge skal være en del af løsningen på flygtningekrisen.

 

Læs hele interviewet med Claus Haugaard Sørensen på Altinget: eu

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Haugaard Sørensen

Seniorrådgiver, fhv. særlig rådgiver for EU-Kommissionens formand, fhv. generaldirektør, Kommissionens kommunikationsafdeling og EU's generaldirektorat for humanitær bistand og civilt beredskab, fhv. kabinetschef
Cand.oecon. (Aarhus Uni. 1977)

Marcus Knuth

Fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00