Evaluering af kommunalreform færdig om et år
Klaus Ulrik Mortensen
JournalistEvalueringen betyder ikke, at vi skal lave en ny kommunalreform. Men der kan være opgaver, hvor der er behov for en mere klar ansvarsfordeling mellem kommuner og regioner eller måske et bedre samarbejde mellem parterne.
Margrethe Vestager
Økonomi- og indenrigsminister
Nu er kommissoriet offentliggjort for den evaluering af den fem år gamle kommunalreform, som regeringen allerede før septembervalget annoncerede, at den ville holde under luppen.
Margrethe Vestager (R) står som økonomi- og indenrigsminister i spidsen for evalueringsindsatsen, der kommer til at foregå i fem udvalg:
Dels et hovedudvalg forankret i Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor også Finansministeriet, Skatteministeriet samt KL og Danske Regioner deltager.
Dels fire underudvalg, som skal analysere hvert af de fire områder. I underudvalgene er de relevante fagministerier repræsenteret og derudover de samme parter, som er repræsenteret i hovedudvalget.
De fire underområder er:
- Sundhed
- Miljø
- Regional udvikling
- De specialiserede social- og undervisningstilbud
De fire underudvalg skal analysere hvert deres område frem til oktober 2012, hvor de afrapporterer deres arbejde for hovedudvalget. Målsætningen er, at evalueringen så afsluttes i starten af 2013.
"Vi skal hele tiden udvikle den offentlige sektor, så vi sørger for løbende at modernisere, så borgerne får service og velfærdsydelser af høj kvalitet. Ved nytår kunne kommunalreformen fejre fem års fødselsdag, og derfor mener regeringen, at det er relevant at se på, om det var det rigtige snit, der blev lavet ved kommunalreformen i 2007. Blev opgaverne placeret de rigtige steder? Er der opgaver, hvor det er uklart, hvem der har ansvaret for hvad, så ingen tager ansvaret?" spørger Margrethe Vestager og fortsætter:
"Det gælder for eksempel på sundhedsområdet, hvor bl.a. ældre og kroniske patienter gentagne gange er i kontakt med sygehusvæsnet. Ind imellem deres behandlinger og indlæggelser på sygehuset får de plejetilbud og måske tilbud om forebyggelse fra deres hjemkommune. Her er det relevant at se på, om samarbejdet mellem sygehus, den praktiserende læge og kommunens plejesektor fungerer hensigtsmæssigt for borgerne."
Ikke ny reform
Mens det således er hensigten at gennemføre et serviceeftersyn af den nuværende opgavevaretagelse i den offentlige sektor, skal arbejdet ikke give anledning til omfattende ændringer i opgavefordelingen mellem stat, kommuner og regioner og dermed skabe usikkerhed om den fremtidige opgaveplacering for medarbejdere og brugere i den offentlige sektor.
"Evalueringen betyder ikke, at vi skal lave en ny kommunalreform. Men der kan være opgaver, hvor der er behov for en mere klar ansvarsfordeling mellem kommuner og regioner eller måske et bedre samarbejde mellem parterne," fortæller økonomi- og indenrigsministeren.