Gymnasier vil overtage 10. klasse

KONKURRENCE: Gymnasierne mener, at de kan være bedre end grundskolen til at gøre eleverne fra 10. klasse uddannelsesparate - og lægger nu billet ind på at undervise 10. klasserne. Minister vil afvente evaluering.

De almene gymnasier mener, at de kan være bedre til at gøre eleverne i 10. klasse mere uddannelsesparate.
De almene gymnasier mener, at de kan være bedre til at gøre eleverne i 10. klasse mere uddannelsesparate.Foto: colourbox.com
Erik Bjørn Møller

For at sikre dygtigere og mere uddannelsesparate elever vil landets almene gymnasier nu konkurrere med folkeskolen og erhvervsskolerne om at overtage undervisningen af 10. klasses-elever.

Det sker, efter at evalueringsinstituttet EVA for nylig fastslog, at grundskolerne ikke er gode nok til at gøre de ældste folkeskoleelever godt klar til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Men det ligger ikke umiddelbart i tråd med lovgivningen, at de almene gymnasier i dag kan udbyde 10. klasse, som det for eksempel er tilfældet med erhvervsuddannelsernes eud10 – og rektorernes forening, Danske Gymnasier, kræver nu lige vilkår blandt ungdomsuddannelserne til at udbyde undervisning af 10. klasserne.

Bedre overgang
”Der er behov for, at man knytter undervisning i grundskolen og 10. klasse tættere på undervisningen i ungdomsuddannelserne, så overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse bliver bedre og mere sammenhængende,” siger formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen.

Mange af dem, som kommer fra uddannelsesfremmede hjem, spejler sig også i gymnasieeleverne og siger til sig selv, at kan de gøre det, så kan de også selv gøre det.

Marianne Munch Svendsen
Rektor på Odsherred Gymnasium

”Og elever, der efter 9. klasse ikke er klar til at påbegynde en ungdomsuddannelse, bør have mulighed for at tage en 10. klasse inden for de uddannelsesområder, som motiverer dem,” tilføjer hun.

Ifølge Danske Gymnasier kom 39 procent af de elever, der i 2015 søgte ind på et alment gymnasium, fra 10. klasse. Det afliver for det første fordommen, om at elever fra 10. klasse blot bruger skoleåret ”på at varme op til en fremtid som håndværker,” lyder det fra Danske Gymnasier, som peger på, at netop derfor kan kommunerne lige så godt overveje ”at tilbyde 10. klasserne at have skoledagen liggende på et gymnasium i stedet for som nu på skolerne selv, uddannelsescentre eller erhvervsskoler.”

GYM10 i Odsherred
Selv om lovgivningen ikke umiddelbart tillader, at gymnasierne underviser 10. klasserne, har Odsherred Gymnasium praktiseret modellen de seneste fem år som en del af et forsøg med Odsherred som frikommune.

Siden starten har skolen typisk haft 10. klasses-elever nok til to klasser. I starten blev tilbuddet drevet af folkeskolen, men i dag har kommunen flyttet den daglige drift til gymnasiet, som dermed har ansvaret for undervisning og økonomi.

Mere uddannelsesparate
Ifølge rektor Marianne Munch Svendsen har det gavnet både uddannelsesparathed og overgangsfrekvens, at eleverne har gået side om side med stx-elever.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024