Juncker: Tid til handling i flygtningekrisen

TALE: EU må være sig sit historiske ansvar bevidst og åbne dørene for flygtninge fra krisen i Syrien, lyder det fra EU-Kommissionens formand.

Flygtningekrisen ved Europas grænser kræver "modig, fælles handling" fra de europæiske lande, siger Jean-Claude Juncker.
Flygtningekrisen ved Europas grænser kræver "modig, fælles handling" fra de europæiske lande, siger Jean-Claude Juncker.Foto: Vincet Kessler/Scanpix
Lise-Lotte SkjoldanRikke Albrechtsen

STRASBOURG: "Det er på høje tid, at vi håndterer flygtningekrisen, for der er ikke noget alternativ."

Sådan lyder budskabet fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der onsdag i en halvanden time lang maratontale til Europa-Parlamentet gjorde klart, at flygtningekrisen ved Europas grænser kræver "modig, fælles handling" fra det europæiske fælleskab.

"Vi europæere burde vide og må aldrig glemme, hvorfor det er så vigtigt at give beskyttelse og asyl," siger han.

Siden årets start er en halv million ankommet til unionen, her af en stor andel fra konfliktramte lande som Syrien og Eritrea. Det kræver ifølge kommissionsformanden, at EU viser mere medmenneskelighed og anstændighed i krisetiden.

"Vi må huske på, at Europa er et kontinent, hvor næsten alle på et tidspunkt har været flygtning," siger han og trækker tråde fra huguenotternes flugt fra 1600-tallets Frankrig over Anden Verdenskrig til 90’ernes flygtninge fra Balkan.

Permanent fordeling af flygtninge
I talen løftede Jean-Claude Juncker sløret for en række konkrete forslag til, hvordan EU skal løse udfordringerne med de mange flygtninge, der kommer til kontinentet.

Som ventet fremlagde kommissionsformanden et forslag om en midlertidig fordeling af flygtninge mellem medlemslandene, der skal sende i alt 160.000 fra grænselandene Grækenland, Ungarn og Italien videre ud i unionen.

Men han lægger samtidig et forslag frem til en permanent fordelingsmekanisme, der skal udløses, hvis lignende kriser rammer EU i fremtiden.

“Vi har brug for mere Europa i vores asylpolitik. Vi har brug for mere Union i vores asylpolitik,” lyder det fra Jean-Claude Juncker.

Den permanente fordelingsmekanisme skal sikre en mere ligelig og fair fordeling af de flygtninge, som kommer til Europa, og Jean-Claude Juncker anbefaler kraftigt alle medlemslande at deltage i samarbejdet.

Fælles grænse- og kystbevogtning
Også andre forslag, der skal løse problemerne med flygtningekrisen, blev i talen lagt på bordet. Heriblandt en liste over sikre oprindelseslande, hvorfra asylansøgninger skal kunne behandles hurtigere, så de, der ikke har ret til beskyttelse, kan sendes hjem. Det er især de lande, der kandiderer til EU-medlemskab, der er på den liste.

Listen skal give nationale myndigheder plads til at fokusere på de asylansøgere, der har mere akut brug for hjælp.

Kommissionen foreslår også, at EU skal arbejde mere sammen om at beskytte de ydre grænser, blandt andet ved hjælp af en fælles grænse- og kystbevogtning. De ydre grænser skal styrkes for at sikre, at de indre grænser mellem landene i Schengen-samarbejdet forbliver åbne, siger Jean-Claude Juncker, der understreger, at EU’s åbne indre grænser skal forblive åbne.

"Schengen-systemet vil ikke blive afskaffet under denne Kommissions mandat," siger han.

EU-lande får kritik
Kommissionsformanden holder sig ikke tilbage med kritik af nogle landes håndtering af flygtningekrisen og den modvilje, som nogle lande har udvist mod at bidrage til dens løsning.

Han slår også hårdt ned på, at særligt visse østeuropæiske medlemslande har udtrykt ønske om kun at modtage flygtninge, der deler deres kristne religion.

"Europa har før i historien gjort den fejltagelse at skelne mellem jøder, kristne og muslimer. Der er ingen religion, ingen tro, ingen filosofi, når det kommer til flygtninge," siger Juncker.

Derudover opfordrer Kommisionens formand medlemslande til at kaste et ekstra blik på deres integrations- og udlændingelovgivning og blandt andet åbne muligheden for, at asylansøgere kan tage et job, mens de venter på udfaldet af deres asylansøgning.

"Jeg er stærk tilhænger af, at asylansøgere skal have ret til at arbejde og tjene deres egne penge, mens deres ansøgning bliver behandlet," siger Jean-Claude Juncker, der samtidig også opfordrer landene til at øge deres udviklingsbistandsbudgetter, så de også kan hjælpe til i nærområderne.

Dokumentation

Seks forslag fra EU-Kommissionens formand:

Midlertidig fordeling af i alt 160.000 flygtninge
Kommissionen vil fremlægge en plan for fordeling af i alt 160.000 flygtninge, som EU's indenrigs- og integrationsministre skal tage stilling til på et hastemøde 14. september.

Permanent mekanisme for fordeling af flygtninge i fremtidige kriser
Kommissionen vil styrke den fælles asylpolitik ved at etablere en permanent mekanisme for fordeling af flygtninge, der i fremtidige kriser skal sikre en mere ligelig fordeling af flygtninge, der kommer til Europa.

Liste over sikre oprindelseslande
Kommissionen vil lave en liste over sikre oprindelseslande, hvorfra asylansøgere ikke har samme akutte behov for hjælp som for eksempel syriske flygtninge. Listen skal give medlemslande mulighed for hurtig-behandle asylansøgninger fra disse sikre lande.

Fælles grænse- og kystbevogtning
Jean-Claude Juncker understregede, at de ydre grænser skal beskyttes bedre, så de indre grænser kan forblive åbne. Kommissionen vil derfor sætte penge af til at styrke EU's grænseagentur Frontex og etablere en fælles grænse- og kystbevogtning.

Forslag om en pakke for lovlig migration
Europa er et aldrende kontinent med fremtidige demografiske udfordringer, og derfor kommer EU til at mangle talent udefra, sagde Jean-Claude Juncker i talen. Derfor vil Kommission fremlægge en pakke for "lovlig migration" i begyndelsen af 2016.

1,8 millarder euro til stabilitet i Afrika
Kommission opretter en fond, der skal afhjælpe nuværende kriser i forskellige afrikanske regioner og sikre stabilitet i fremtiden. Her og nu sætter Kommissionen 1,8 milliarder euro af til fonden.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00