Millionstøtte til unge hjemløse i 11 kommuner

Socialminister Manu Sareen (R) kan i dag oplyse, at hans ministerium støtter 11 kommuner, som har mange unge hjemløse, med 51,9 millioner kroner. Pengene skal gå til en støttende og forebyggende indsats.

Morten Hauge Larsen

Hjemløse og udsatte unge i 11 af landets kommuner kan nu se frem til en hjælpende hånd i form af økonomisk støtte fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold. Helt præcis skal der fordeles 51,9 millioner kroner til forskellige projekter i kommunerne.

De sidste fem år er der blevet flere hjemløse unge. Som en del af regeringens 2020-mål skal millionstøtten nu medvirke til, at det antal nedsættes.

Projekterne i København og Aarhus Kommune får tildelt flest millioner, med henholdsvis 14,1 og 10,1 millioner kroner. Fordelingen af støtten til de øvrige ni kommuner spænder i omfang imellem 2 og 4,5 millioner kroner til den enkelte kommune.

Ud over de to nævnte kommuner er der er tale om Herning, Ballerup, Randers, Esbjerg, Frederiksberg, Horsens, Albertslund, Aalborg og Gladsaxe.

Kommuner skal støtte og forebygge
Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold gav i starten af maj kommunerne mulighed for at byde ind på millionstøtten. I den forbindelse oplyste ministeriet, at formålet er, at den unge for eksempel får hjælp til at få ryddet op i sin økonomi og lærer at bo i egen bolig og stå op om morgenen, så uddannelse eller job kan passes.

En væsentlig del af problemet er, ud over manglen på en bolig, at 3 ud af 4 af de unge er misbrugere eller har en psykisk lidelse. Eller begge dele.

Af den grund skal de knap 52 millioner kroner også bruges til, at de unge kommer i et behandlingsforløb for misbrug eller en psykisk lidelse. Denne del af indsatsen skal være med til at forebygge, at de unges problemer udvikler sig yderligere.

”Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at de her unge får samme muligheder som deres jævnaldrende. Unge hjemløse ligner på ydersiden alle andre unge, og de opfatter sjældent sig selv som rigtige hjemløse. Mere end halvdelen af dem lever som såkaldte sofasurfere og overnatter rundt omkring hos venner, bekendte og familie i stedet for et forsorgshjem. Det gør det ekstra svært at spotte og hjælpe dem, og derfor styrker vi nu kommunernes indsats med at forebygge hjemløshed og sætte tidligt ind med hjælp, før problemerne vokser sig for store for den unge,” sagde socialminister Manu Sareen tilbage i maj. 

 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024