Politikere: Patienter skal hjælpes til at vælge døden

ETIK: Både røde og blå politikere ønsker, at lægerne oftere taler med patienter om fordele og ulemper ved at fravælge udsigtsløse behandlinger. S og SF angriber dog regeringen for at modarbejde processen.

En samtale om at stoppe en udsigtsløs behandling er ikke aktiv dødshjælp, understreger formanden for Det Etiske Råd, Jakob Birgler. Rådet anbefaler ikke aktiv dødshjælp.
En samtale om at stoppe en udsigtsløs behandling er ikke aktiv dødshjælp, understreger formanden for Det Etiske Råd, Jakob Birgler. Rådet anbefaler ikke aktiv dødshjælp.Foto: Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Læger skal i højere grad turde tale med patienter om at stoppe eller helt droppe livsforlængende behandlinger, hvis det er udsigtsløst eller forbundet med store bivirkninger.

Så langt er politikerne enige. Det er klart, efter Det Etiske Råds formand, Jakob Birkler, i en kronik i Berlingske advarer om en stigende tendens til, at læger sætter gang i udsigtsløse behandlinger, fordi de ikke tør tale med patienterne om at stoppe behandlingen. Ifølge ham betyder det blandt andet, at man blot forlænger selve dødsprocessen, uden man tænker på patientens ønsker og livskvalitet. Læs Birklers kronik: Kan man dø for sent?

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, er enig med Jakob Birkler i, at en af løsningerne er, at lægerne får bedre muligheder for at gå i dialog med alvorligt syge patienter om fordele og ulemper ved livsforlængende behandlinger.

”Regeringens plan er jo at indføre behandlingsansvarlige læger, indledningsvist for kræftpatienter. Med en behandlingsansvarlig læge vil lægen, patienten og de pårørende få et mere tillidsfuldt forhold. Det vil gøre det lettere at tale om valg og fravalg af behandlinger,” siger Jane Heitmann.

I sin krontik skriver Jakob Birkler, at han ikke taler for, at man skal beregne, om det kan betale sig at behandle patienterne.

SF’s sundhedsordfører, Jonas Dahl, er enig med Jane Heitmann i, at lægerne skal have bedre muligheder for at tale med patienterne om det svære emne.

Men han mener også, at diskussionen hænger tæt sammen med den igangværende prioriteringsdebat. Politikerne skal øge sundhedsvæsenets mulighede for at fravælge dyr medicin og behandlinger, der har en høj pris, mange bivirkninger og lav effekt, mener han.  

”Sundhedsvæsenet skal jo tage ny effektiv medicin og behandlinger i brug. Men hvis man bruger løs af dyre produkter og behandlinger, der har en meget lille livsforlængende effekt, så går det jo ud over andre patienter, fordi man så må spare på andre sundhedsområder,” siger Jonas Dahl.

S og SF: Dårligt at regeringen sparer på patientinddragelse
Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, ønsker ligesom sine ordførerkolleger og Jakob Birkler, at der i sundhedsvæsenet bliver skabt en kultur, hvor lægerne i højere grad tør tale med patienterne om at stoppe igangværende eller fravælge en ny behandling, hvis den fagligt set er udsigtsløs. Ordførerne og Jakob Birkler er også enige om, at den øgede dialog om fordele og ulemper ved at stoppe behandlinger aldrig må føles som et pres for én bestemt løsning for patienterne.

Dokumentation

Det skriver formanden for Det Etiske Råd, Jakob Birkler, blandt andet:

… Det er min klare erfaring blandt ansatte på sygehuse rundt i landet, at spørgsmålet om udsigtsløs behandling er det mest dominerende etiske spørgsmål i det danske sundhedsvæsen i dag …

… Der er skabt en kultur, hvor det er blevet meget lettere at behandle i stedet for at tage den vanskelige dialog med patienten om det udsigtsløse i at gøre det. Desuden kan lægen lettere blive anklaget for at undlade at behandle end for at behandle ...

… Hvis den alderssvækkede borger falder om på plejehjemmet med et hjertestop, kommer vi hurtigt løbende med en hjertestarter. Men ligger samme borger med en fyldt ble, går det ofte langsomt …

… Der eksisterer allerede et livstestamente, som kun anvendes i meget begrænset omfang af læger og patienter. Dette hænger bl.a. sammen med, at patientens svarmuligheder er begrænsede, og at lægerne sjældent tilser registret …

Læs hele hans kronik her.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024