Sådan fordeler mandaterne sig

GEOGRAFISK PROGNOSE: Venstre vinder tabt terræn tilbage i hovedstaden og på Fyn, mens Radikale fortsætter tilbagegang. Se her Søren Risbjerg Thomsens nye prognose for, hvordan mandaterne vil falde ved et valg nu.

Foto: Anders Hviid/Folketinget
Morten Øyen

Venstre går stadig tilbage siden valget, men i løbet af den seneste måned har partiet genvundet to mandater. Et i hovedstaden og et på Fyn.

Det viser en ny geografisk prognose af, hvordan mandaterne til Folketinget vil falde, hvis der var valg nu. Prognosen er lavet af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen på baggrund af et vægtet gennemsnit af maj måneds troværdige meningsmålinger og omkring 60.000 Gallup-interviews.

Socialdemokraterne og Liberal Alliance er to andre partier, der går frem, mens Dansk Folkeparti, Konservative og Radikale er partier, der går tilbage.

Prognosen er god læsning for Venstre i København. For en måned siden stod partiet til kun at få to valgt ind fra hovedstaden. Det ville koste enten Martin Geertsen eller Jan E. Jørgensen pladsen i Folketinget. Men med tre mandater så ser det ud til, at der vil være genvalg til Søren Pind, Geertsen og Jørgensen for Venstre.

Fremgangen kan meget vel også sende Anne Kathrine Melvig ind på det fjerde V-mandat på Fyn.

Også Morten Bødskov (S) kan ifølge prognosen se frem til genvalg i Københavns Omegns Storkreds. Her har Socialdemokraterne igennem det meste af valgperioden stået til tre mandater, og det kunne ende med at sende Bødskov ud. Med fire mandater vil det sandsynligvis betyde valg til Mette Frederiksen, Mogens Lykketoft, Mattias Tesfaye og Morten Bødskov fra Omegnen.

Liberal Alliance er den seneste tid kun gået frem og kan for første gang i et år nu hente mandat nummer to i Østjylland. Det kan meget vel gå til 51-årige Per Zeidler, der er byrådsmedlem i Syddjurs kommune.

Modsat står Dansk Folkeparti til at miste et mandat i Vestjylland. Den generelle fremgang til Dansk Folkeparti i gennem valgperioden betyder dog, at partiet stadig henter et mandat mere i Vestjylland end ved valget i 2011.

Også Konservative er samlet gået tilbage med et mandat, men til gengæld viser prognosen, at partiformand Søren Pape Poulsen nu står til at blive valgt.  

Den største taber i spillet om mandaterne i den seneste måned er Radikale, der går to mandater tilbage. Et i hovedstaden og et i Østjylland.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024