Topprofessor forklarer: Derfor er der stadig usikkerhed om klimaudledninger fra lavbundsjorder

Det færre antal klimaskadelige lavbundsarealer hjælper regeringen tættere på sine klimamål, men det er stadig usikkert hvor meget. Det fortæller professor Jørgen E. Olesen. Den nye viden gør til gengæld udtagning af lavbundsjorder til et bedre klimaværktøj, lyder det.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det skal tages med et stort forbehold, når regeringen onsdag meldte ud, at det færre antal klimaskadelige lavbundsjorder fører til en nedjustering af landbrugets drivhusgasudledninger på to millioner ton.

Vi kommer til at skrue op for udledningerne.

Jørgen E. Olesen
Professor og institutleder, Aarhus Universitet

Selvom der er færre af de klimaskadelige lavbundsarealer end forventet, viser ny forskning omvendt, at jorderne udleder flere drivhusgasser end forventet.

Det fortæller Jørgen E. Olesen, der er professor og leder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, som står bag de tal, som regeringen nu konkluderer på baggrund af.

”Udledningerne falder, fordi der er færre jorder, end vi havde regnet med. Men spørgsmålet er, hvor meget de så falder. Det kan vi ikke besvare lige nu, fordi regnestykket stadig bliver lavet. Derfor skal vi nok vente et års tid, før vi har de korrekte, opdaterede data,” siger Jørgen E. Olesen.

{{toplink}}
Læs også

Lavbundsjorder inddeles i to kategorier efter kulstofindhold. Der er jorder med et kulstofindhold mellem 6 og 12 procent og så mere kulstofrige jorder med et indhold på over 12 procent.

Hidtil har man regnet med, at jorderne i den første kategori udleder halvt så meget som dem i den anden.

”Nu er vi blevet klogere på det, og vi er måske der, hvor de udleder næsten lige så meget som dem over 12 procent. Så vi kommer til at skrue op for udledningerne,” siger Jørgen E. Olesen.

0:000:00