Tvivlerne foretrækker rød blok

VÆLGERANALYSE: Blandt tvivlerne er der en skjult vælgerreserve for regeringen og dets støttepartier. De er med til at gøre afstanden mellem blokkene mindre, men det er stadig ikke nok til at sikre regeringen genvalg.

Et klart flertal blandt tvivlerne stemte på rød blok ved valget i 2011.
Et klart flertal blandt tvivlerne stemte på rød blok ved valget i 2011.Foto: Hasse Ferrold
Morten Øyen

Det er en kliché, at det er tvivlerne, der afgør valget. Og det er heller ikke helt rigtigt. For selvom tvivlerne er med til at gøre afstanden mellem rød og blå blok mindre, så er de ikke nok, hvis Thorning-regeringen skal genvælges.

Fakta
Om analysen 

Vælgeranalysen af tvivlerne er lavet for Altinget af valgforsker professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet på baggrund af cirka 12.000 Gallup-interviews per kvartal. 
Under artiklen kan du se tabeller med udviklingen fra 2013 til 2015 samt udviklingen op til valget i 2011. Tabellerne viser, hvordan meningsmålingerne så ud på det pågældende tidspunkt. Samt hvordan tvivlergruppen så ud på det pågældende tidspunkt fordelt på, hvilke partier tvivlerne stemte på ved folketingsvalget i 2011.

Der viser en ny vælgeranalyse, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har lavet for Altinget. Analysen viser, at et stort flertal af de nuværende tvivlere stemte på rød blok ved valget i 2011.

Det er ikke overraskende, fortæller Søren Risbjerg Thomsen. Siden valget er partierne i rød blok nemlig samlet gået tilbage.

”Det er et helt normalt mønster, at partier i tilbagegang afleverer stemmer til tvivlerne. Derfor er det ikke overraskende, at der er et klart rødt flertal blandt tvivlerne,” siger han.

Rød blok kan bestemt se positivt på, at de har en ekstra vælgerreserve blandt tvivlerne. Sådan som det ser ud nu, skal der dog mere til, hvis regeringen skal sikre genvalg.

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

(Under artiklen kan du se tabeller med udviklingen af tvivlere fra 2013 til 2015 samt udviklingen op til valget i 2011)

Ikke nok til genvalg
Blandt de nuværende tvivlere, som rent faktisk stemte ved valget i 2011, stemte 60 procent på et parti i rød blok. Forud for det seneste valg var det helt omvendt: Dengang var der godt 60 procent, der ved valget i 2007 havde stemt på et af de borgerlige partier.

Selvom blå blok som bekendt endte med at tabe valget, er den nye måling en, der bør skabe optimisme i rød blok, vurderer Risbjerg.

”Rød blok kan bestemt se positivt på, at de har en ekstra vælgerreserve blandt tvivlerne. Sådan som det ser ud nu, skal der dog mere til, hvis regeringen skal sikre genvalg. Rød blok skal erobre vælgere over midten fra de blå partier for at opnå flertal,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Selv hvis det lykkes for rød blok at mobilisere hele denne vælgerreserve, vil det nemlig ikke være nok for at ændre afgørende på de nuværende meningsmålinger. De viser et forspring til de borgerlige partier på 54 procent mod 44,8 procent til partierne, der ønsker, at Thorning-regeringen fortsætter.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024