Vestager: Forbehold fritager ikke Danmark fra flygtningeansvar

UDENFOR: Danmarks EU-kommissær opfordrer regeringen til at se igennem fingre med det danske retsforbehold og tilbyde at være med i den omfordeling af flygtninge, som EU-Kommissionen har foreslået onsdag.

Margrethe Vestager opfordrer den danske regering til at se igennem fingre med det danske retsforbehold og tilbyde at være med i den omfordeling af flygtninge, som EU-Kommissionen har foreslået onsdag.
Margrethe Vestager opfordrer den danske regering til at se igennem fingre med det danske retsforbehold og tilbyde at være med i den omfordeling af flygtninge, som EU-Kommissionen har foreslået onsdag.Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

STRASBOURG: EU-kommissær Margrethe Vestager opfordrer den danske regering til at deltage i EU-Kommissionens forslag om at fordele 160.000 flygtninge, som kommissionsformand Jean-Claude Juncker onsdag morgen har fremlagt i sin såkaldte State of the European Union-tale.

”Jeg så gerne, at man sagde forbehold eller ikke forbehold: Forpligtelsen til at hjælpe mennesker, der må flygte fra krig, er vores lige så vel som de landes, som ikke har et forbehold. Fordi det er en menneskelig forpligtelse, som handler om at yde beskyttelse,” siger Danmarks EU-kommissær Margrethe Vestager.

Forslaget gælder fordeling af flygtninge, der er ankommet til Grækenland, Italien og Ungarn fra primært Syrien og Eritrea, og er dækket af det danske retsforbehold.

Menneskelig forpligtelse
Hun anerkender, at Danmark står uden for den fælles europæiske flygtninge- og asylpolitik og derfor ikke er omfattet af den fordelingsnøgle, som EU-Kommissionens formand onsdag har fremlagt. Men hun gør klart, at det ikke er til hinder for, at Danmark kan deltage, og at det i hendes øjne ville være det rigtige at gøre.

”Selvfølgelig kan man juridisk undslå sig. Men spørgsmålet, som alle stiller sig i disse dage er, om man menneskeligt kan undslå sig,” siger hun.

”Så kan man diskutere det tekniske og detaljerne bagefter i forhold til, hvordan det skal fungere. Men jeg synes, det klæder os danskere godt at være europæere, når vi er i en situation, hvor så mange mennesker må flygte fra krig,” siger den danske kommissær.

Dokumentation

DOKUMENTATION
Det er der i Kommissionens nye asylpakke:

Midlertidig fordeling af i alt 160.000 flygtninge
Kommissionen vil fremlægge en plan for fordeling af i alt 160.000 flygtninge, som EU's indenrigs- og integrationsministre skal tage stilling til på et hastemøde 14. september.

Permanent mekanisme for fordeling af flygtninge i fremtidige kriser
Kommissionen vil styrke den fælles asylpolitik ved at etablere en permanent mekanisme for fordeling af flygtninge, der i fremtidige kriser skal sikre en mere ligelig fordeling af flygtninge, der kommer til Europa.

Liste over sikre oprindelseslande
Kommissionen vil lave en liste over sikre oprindelseslande, hvorfra asylansøgere ikke har samme akutte behov for hjælp som for eksempel syriske flygtninge. Listen skal give medlemslande mulighed for hurtig-behandle asylansøgninger fra disse sikre lande.

Fælles grænse- og kystbevogtning
Jean-Claude Juncker understregede, at de ydre grænser skal beskyttes bedre, så de indre grænser kan forblive åbne. Kommissionen vil derfor sætte penge af til at styrke EU's grænseagentur Frontex og etablere en fælles grænse- og kystbevogtning.

Forslag om en pakke for lovlig migration
Europa er et aldrende kontinent med fremtidige demografiske udfordringer, og derfor kommer EU til at mangle talent udefra, sagde Jean-Claude Juncker i talen. Derfor vil Kommission fremlægge en pakke for "lovlig migration" i begyndelsen af 2016.

1,8 millarder euro til stabilitet i Afrika
Kommission opretter en fond, der skal afhjælpe nuværende kriser i forskellige afrikanske regioner og sikre stabilitet i fremtiden. Her og nu sætter Kommissionen 1,8 milliarder euro af til fonden.

Se hele pakken her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00