Debat

K-borgmester: Staten fører et uværdigt dobbeltspil

DEBAT: Med den ene hånd forhøjer regeringen kommunernes flytningekvoter, mens man med den anden hånd fremstår som en superkommerciel ejendomsbesidder uden signal om medansvar. Det er uværdigt, mener Hans Toft (K), borgmester i Gentofte Kommune.

At finde boliger til flygtninge er en nærmest umulig opgave og en udfordring, der i den grad kræver, at kommune, stat, region og virksomheder arbejder sammen. Det mener Hans Toft (K), borgmester i Gentofte Kommune.
At finde boliger til flygtninge er en nærmest umulig opgave og en udfordring, der i den grad kræver, at kommune, stat, region og virksomheder arbejder sammen. Det mener Hans Toft (K), borgmester i Gentofte Kommune.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Toft (K)
Borgmester, Gentofte kommune

294 flygtninge har regeringen pålagt Gentofte Kommune at modtage i 2016 – 294 personer skal boligplaceres i Danmarks 4. tættest bebyggede kommune – i boliger, som regeringen ved ikke eksisterer.

Det er en nærmest umulig opgave og en udfordring, der i den grad kræver, at kommune, stat, region og virksomheder arbejder sammen.

Hele bygningsmassen i Gentofte Kommune er blevet gennemgået for at finde holdbare løsninger. Vores egne boliger og de almene boliger, som Gentofte Kommune har til rådighed, rækker ikke til at huse de nytilkomne flygtninge.

Det fremstår mildest talt uskønt at se den manglende statslige vilje til at være en del af et samarbejde.

Hans Toft (K)
Borgmester, Gentofte kommune

Derfor indretter vi samtidig egnede kommunale bygninger til flygtningeboliger, bruger kommunens ungdomsboliger og har opfordret private udlejere til at stille boliger til rådighed. 60 forskellige steder i kommunen er og vil flygtninge blive midlertidigt boligplaceret i år og næste år. Men det er ikke nok. Vi mangler stadig et meget stort antal midlertidige boliger – for slet ikke at tale om fremskaffelsen af permanente boliger, som er den helt umulige opgave.

Ledige statsejede boliger
Derfor har vi til den midlertidige boligplacering naturligvis også rettet fokus på ledige bygninger ejet af Region Hovedstaden og staten.

En i dag ubenyttet bygning, som er en del af Gentofte Hospital, vil komme til at fungere fint som midlertidig bolig for 50 flygtninge. Gentofte Kommune og Region Hovedstaden har forhandlet lejeaftalen på plads, så vi kan omdanne det såkaldte Herlev-modul på hospitalet til flygtningeboliger. Regionsrådets forretningsudvalg forventes i denne uge at godkende lejeaftalen, som så skal forelægges regionsrådet til endelig godkendelse.

Og en statslig bygning, der ligger som en del af bygningerne ved Charlottenlund Slot og det tidligere Danmarks Akvarium. Bygningen forventes ifølge statens eget udbud at blive ledig senest fra sommeren 2017 og vil kunne omdannes til 50 midlertidige flygtningeboliger. Samarbejdet omkring disse bygninger lader dog meget tilbage at ønske. Usmidigt og tankevækkende, at netop staten i den grad er fodslæbende i stedet for aktivt at medvirke til en fornuftig løsning.

Statsligt dobbeltspil
Vi har forelagt statens styrelse et konkret oplæg til leje af bygningen og ønske om option til senere leje, såfremt regeringen vil sende flere flygtninge til Gentofte Kommune. Men vi møder som kommune bestemt ikke et medspil fra statens side.

Med den ene hånd næsten tredobler regeringen vores kommunes flygtningekvote. Og med den anden hånd møder staten os som en superkommerciel ejendomsbesidder uden signal om medansvar for og medvirken til at løfte den kæmpeopgave, som regeringen og den statslige ejendomsbesidder har et medansvar for. Dette kan kun karakteriseres som et uværdigt dobbeltspil.

Det fremstår mildest talt uskønt at se den manglende statslige vilje til at være en del af et samarbejde. Slots- og Kulturstyrelsen, der på statens vegne står som ejer af bygningerne omkring Charlottenlund Slot, fremstår med en tydelig modvilje til at vise imødekommenhed til at lade ejendomme anvende til den midlertidige boligplacering af flygtninge for i stedet at ønske at leje hele bygningskomplekser ud til mere økonomisk attraktive formål og vilkår end dem, som kan opnås ved hel eller delvis udleje til flygtninge.

Vi ønsker nu at sætte en bremse for det statslige dobbeltspil og har derfor varslet et planmæssigt forbud mod at anvende bygningerne til andre formål end de eksisterende. Det gør vi for at sikre status quo, indtil Gentofte Kommune har haft lejlighed til at vurdere og ved eventuel ny lokalplanændring at fastlægge, hvilke eventuelle andre formål og anvendelser, området og bygningerne fremadrettet skal kunne anvendes til.

Dette giver tid til ny overvejelse om det statslige medansvar, uden at Slots- og Kulturstyrelsen i mellemtiden lejer bygningen ud til andre. Det er dog utroligt, at et træk som dette overhovedet er nødvendigt.

Dokumentation

Fra 12. april og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten fokus på flygtningeboliger.

Følg debatten her.

Debatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den fagpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altingets fagportaler derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for forskellige områder.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Toft

Fhv. borgmester, Gentofte (1993-2021), advokat
cand.jur. (Aarhus Uni. 1976)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024