Analyse af 
Erik Holstein

Det politiske jordskælv begyndte for 20 år siden

ANALYSE: Bruddet mellem S og R illustrerer 15-20 års forskydninger i det politiske landskab, hvor flere af de centrale partier har skiftet politik. Derfor var det politiske grundlag for den gamle alliance for længst brudt sammen.  

Dengang de spillede på samme hold: Poul Nyrup Rasmussen (S), Mogens Lykketoft (S) og Marianne Jelved (R) havde på lange stræk et godt samarbejde i 90'erne. Men dengang havde de to partier også langt flere fællesnævnere end i dag.<br>
Dengang de spillede på samme hold: Poul Nyrup Rasmussen (S), Mogens Lykketoft (S) og Marianne Jelved (R) havde på lange stræk et godt samarbejde i 90'erne. Men dengang havde de to partier også langt flere fællesnævnere end i dag.
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Skilsmissen mellem Frederiksen og Østergaard er ikke et spørgsmål om personer, faktisk har de to et udmærket personligt forhold. Det handler om politik, og om at S og R i dag repræsenterer vælgere med vidt forskellige og delvist modsatrettede interesser.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Marianne Jelved (R) afviste tesen meget, meget bastant.

Det var en fuldstændig absurd tanke, at Dansk Folkeparti kunne konkurrere med Radikale Venstre om den attraktive plads i centrum af dansk politik, mente den daværende radikale leder.

DF var et yderliggående parti, mens Radikale Venstre var selve inkarnationen af et midterparti, mente Jelved. Det var i 2005.

13 år senere har Dansk Folkeparti uden diskussion erobret midterpositionen. DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF) er manden, alle bejler til, mens den radikale leder Morten Østergaard hverken kan komme i regering med en blå eller rød valgsejr.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00