Hver sjette overvejer kryds ved liste Ø

VÆLGERE: En ny måling viser, at lidt over hver sjette dansker overvejer at stemme på Enhedslisten ved næste valg. Partiet profiterer stort af S og SF's krise, vurderer valgforsker.
Enhedslisten oplever en opbakning som aldrig før. Medlemstallet har aldrig være større, og ny måling viser, at ca. hver sjette dansker vil overveje et kryds ved Liste Ø
Enhedslisten oplever en opbakning som aldrig før. Medlemstallet har aldrig være større, og ny måling viser, at ca. hver sjette dansker vil overveje et kryds ved Liste ØFoto: Anne Burlund/Altinget.dk
Tyson W. Lyall
Det går godt for Enhedslisten.

Først stormede partiet frem ved valget i efteråret, og på årsmødet i weekenden kunne de delegerede både fejre stigende opbakning i meningsmålinger og rekordstort medlemsantal.

I dag overvejer hver sjette dansker at sætte sit kryds ved Liste Ø til næste valg. Det viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

I undersøgelsen svarer 17,5 procent af den samlede vælgermasse, at Enhedslisten er blandt de partier, de overvejer at stemme på ved et Folketingsvalg.

Samfunds- og valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet er ikke i tvivl om, at Enhedslistens vælgerpotentiale vokser på grund af regeringens krise. Men samtidig kalder han det urealistisk, at partiet kommer til at gå ret meget mere frem ved næste valg.

Fakta
Sådan spurgte vi:

Hører Enhedslisten til blandt de partier, du vil overveje at stemme på ved næste folketingsvalg?


Kilde: A&B Analyse

"Jeg er ret overbevist om, at SF vil begynde at vinde noget af det tabte land tilbage," siger han og henviser til, at mange af Enhedslistens nye tilhængere kommer fra SF.

Samtidig forudser Johannes Andersen, at Enhedslisten kan blive fanget i "en fælde", da partiet skal forsøge at balancere mellem at tage afstand til en regering, der efter partiets mening er alt for blå, og på samme tid skabe røde resultater.

Enhedslistens udfordring er, at de kommer til at larme mere, end der egentlig er bund i.
De risikerer at bliver for højtråbende - især hvis de ikke får noget ud af det. Det kan få nogle vælgere til at tænke, at de så lige så godt kan stemme på SF.

Johannes Andersen
Samfunds- og valgforsker, AAU

Finder partiet ikke den rette balance, risikerer det at miste vælgere.

Udstiller SF's krise
Den seneste måling over vælgervandringer, som professor og valgekspert Søren Risbjerg Thomsen har foretaget for Altinget.dk (link til højre), viser, at SF allerede har mistet i alt 0,7 mandat til Enhedslisten siden valget i september. Omvendt har Enhedslisten blot hentet 0,3 mandat fra Socialdemokraterne, der primært mister deres vælgere til højre.

SF-vælgernes interesse for Enhedslisten bekræftes af den nye måling. Her svarer godt halvdelen af de, der har SF som det fortrukne parti, at Enhedslisten er med i deres overvejelser. Det afspejler ifølge Johannes Andersen den klare vælgerkrise, SF er havnet i.

"Det er virkelig kernevælgerne, der er tilbage hos SF, men alligevel siger halvdelen, at de overvejer at stemme på Enhedslisten. Det viser, at de er i syv sind om, hvad de skal stemme på," siger han.

Hos dem, der vil sætte krydset ved Socialdemokraterne eller Radikale Venstre, overvejer henholdsvis 17,2 og 13,5 procent at stemme på Enhedslisten.

"EL er ikke DF"
Igennem de ti år, VK senest sad ved magten, lykkedes det deres støtteparti Dansk Folkeparti at vokse sig større og større.

Men Dansk Folkepartis position er slet ikke til at sammenligne med Enhedslisten, lyder det fra Johannes Andersen, der derfor heller ikke tror, at partiet vil kunne kopiere Pia Kjærsgaards vælgersucces.

"Enhedslistens udfordring er, at de kommer til at larme mere, end der egentlig er bund i.
De risikerer at bliver for højtråbende - især hvis de ikke får noget ud af det. Det kan få nogle vælgere til at tænke, at de så lige så godt kan stemme på SF," siger han.

"Sammenligner man med Dansk Folkepartis position under den sidste regering, så har Enhedslisten stadig lidt sværere ved at levere resultater, end Dansk Folkeparti havde," uddyber han og forklarer, hvorfor Dansk Folkeparti havde nemmere ved at opnå resultater, end Enhedslisten efter alt at dømme får det:

"Dansk Folkeparti ville strække sig langt, så længe de fik noget andet til gengæld. Enhedslisten er mere optagede af, hvad der forbedrer deres politik. De arbejder ikke med en målestok i den forstand, men går imod et hvert skridt, der forværrer deres politik. Det er en helt anden måde at agere støtteparti på," siger han og anfører, at partiet dog på enkelte punkter har forsøgt at moderere deres synspunkter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00