Borgerlig radiotavshed på fonds-samråd

VÅBENHVILE: Den blå lejr undlod at bringe Karsten Lauritzen (V) i fedtefadet på åbent samråd om øget beskatning af fonde.

Karsten Lauritzen mener, at fondene fortsat vil have gunstige fradragsregler.<br>
Karsten Lauritzen mener, at fondene fortsat vil have gunstige fradragsregler.
Foto: Skatteministeriet
Rasmus Dahl Løppenthin

Julefreden ser ud til at have indfundet sig i blå blok.

I hvert fald var ingen af de borgerlige ordførere kritiske over for skatteminister Karsten Lauritzen (V) på onsdagens åbne samråd om regeringens fondsindgreb. Faktisk sagde de ikke et ord.

Brian Mikkelsen (K) har ellers tidligere truet med at trække støtten til forslaget. Men efter at regeringen har lovet at beholde transparensreglen, bakker den tidligere konservative skatteminister nu atter op om at stramme fondenes fradragsvilkår.

Dermed var scenen overladt til Socialdemokraterne. Partiets skatteordfører, Jesper Petersen, havde indkaldt til samrådet, og han lagde ud med at anklage regeringen for halsløs gerning.

“Efter vores opfattelse er der jo sket det i finanslovsforhandlingerne, at man i 11. time har fundet behov for at finde pengene et eller andet sted,” sagde han med henvisning til, at en række eksperter har sat store spørgsmålstegn ved embedsmændenes beregninger.

Derfor ville han gerne forstå, hvad der egentlig lå bag forslaget.

“Samrådet er et forsøg på at komme tættere på skatteministerens holdning og skatteministeriets vurdering af, hvad det egentlig vil betyde for bevillingerne fra private fonde til de her formål,” lød det fra Jesper Petersen.

“Èn af regeringens hovedprioriteter er at sikre gode vækst- og rammebetingelser for dansk erhvervsliv,” replicerede skatteministeren.

Han pointerede, at fondene årligt uddeler for 8,5 milliarder kroner. Derfor mente han ikke, der var noget urimeligt i, at de er med til at finansiere en lempelse af bo- og arveafgiften.

Minister: Fradragsregler fortsat gunstige
Karsten Lauritzen understregede, at man ved at reducere fondenes udlodnings-fradrag fra 125 til 100 procent stadigvæk giver fondene gode vilkår.

“Husk på at de stadigvæk kan trække alle deres udlodninger fra krone for krone,” sagde han igen og igen.

Karsten Lauritzen kaldte også af flere omgange fondenes skattevilkår for “gunstige” og “lukrative”. Det fik drillende S til at spørge, om han mon var inspireret af Enhedslisten, som inden lovforslaget er det eneste parti, der har luftet idéen om at pille ved fondenes skattefordele.

Det afviste ministeren kategorisk, ligesom han heller ikke køber fortællingen om, at ændringen i fondsloven vil medføre et blodbad i blandt andet foreningslivet.

“Det er svært at sige præcis, men det er nok ikke urimeligt at antage, at der vil ske et fald i udlodninger svarende til provenuet på 200 millioner,” sagde Karsten Lauritzen.

Christine Antorini (S) bad derefter ministeren garantere, at staten ikke scorer mere end de estimerede 200 millioner kroner.

Til det svarede ministeren, at han var åben over for, at konsolideringsfradraget kan blive hævet igen til 110 eller 115.

“Hvis vi kommer ind i 2016 og 2017, og det her giver meget mere, jamen så er jeg villig til at lave en aftale med partier, der står bag om finansloven, om at de her penge skal tilbageføres til konsolideringsfradraget,” sagde han.

Sagen gentoptages torsdag i Kulturudvalget, hvor Karsten Laurtizen er kaldt i samråd om fondsindgrebets konsekvenser på kulturområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024