Civilt overblik: Finale i fiskefarcen, myggesmæk for milliarder og en syngende lussing

UGEREVY: Bestyrelsen i fiskefond giver afkald på en millionbonus. Bill Gates vil klaske myg. Og Niels Due Jensen stikker flade til folketingspolitikerne. Velkommen til civilsamfundet. 

Bill Gates og den britiske finansminister, George Osborne, lancerede i den forgangne uge en fælles kæmpeindsats mod malaria. 
Bill Gates og den britiske finansminister, George Osborne, lancerede i den forgangne uge en fælles kæmpeindsats mod malaria. Foto: Dave Thompson/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Det er mandag morgen. Og vi starter rundturen i det civile Danmark med en fisketur til Østersøen. For på Bornholm har bestyrelsen i den erhvervsdrivende Espersen-Fond strakt våben i kampen mod Erhvervsstyrelsen.

Fonden ejer selskabet Insepa, der blandt andet driver fiskefabrikker. Og bestyrelsen i fiskefonden havde besluttet at indføre et bonusprogram, der ville sende 65 millioner kroner ned i egne lommer. Det sagde Erhvervsstyrelse højt og klart nej til. Og nu har bestyrelsen besluttet sig for at acceptere den afgørelse.

Hermed slutter sagen formentlig, men i et blogindlæg forvandler Berlingskes erhvervsredaktør, Peter Suppli Benson, alligevel et punktum til et komma ved at spørge, om direktøren for Insepa mon også vil acceptere, at han mister sin bonus, eller om der venter en ny fiskefight?

Og nu hvor vi er ved erhvervsfondene, så fik regeringen landet hængepartierne i finansloven i fredags. Det betyder, at det nu er vedtaget ved lov, at der afsættes 360 millioner kroner til såkaldt skattemæssig succession til erhvervsdrivende fonde.

Det betyder i praksis, at der er sat penge af til de virksomhedsejere, der gerne vil omdanne deres selskaber til fonde. Hvor mange fonde der vil komme ud af de millioner, må fremtiden vise. Her kan du læse, hvorfor en række eksperter mener, effekten af pengene vil være svær at få øje på.

Shame on you
Niels Due Jensen, formand for Poul Due Jensens Fond, hører til skeptikerne. Og i det hele taget er den gamle Grundfos-nestor ikke så imponeret over regeringens arbejde.

I Børsen langede han lussinger ud til de politikere i Folketinget, som i sidste uge stemte asylstramningerne igennem.

”Mit budskab til den siddende regering og politikerne er: 'Shame on you',” sagde Niels Due Jensen i denne artikel, der kræver abonnement til Børsen.

Erhvervsledere: Politikerne løser ikke kriserne
Og der var flere erhvervsledere, som luftede deres manglende tiltro til politikerne i sidste uge; 5.567 nærmere bestemt. I den såkaldte Global Opportunity Report 2016 tilkendegav de, at det ikke bliver politikerne, der løser verdens største kriser. Det har de simpelthen ikke kapacitet og gennemslagskraft til, skriver Mandag Morgen her.

Derimod vil det være erhvervslivet i samspil med civilsamfundet, der skal udvikle bæredygtige muligheder.

Så skal der klaskes myg
IT-milliardæren Bill Gates har tilsyneladende ikke helt tabt troen på politikerne. I hvert fald lancerede fonden Bill & Melinda Gates Foundation sammen med den britiske regering i sidste uge en plan om at investere 30 milliarder kroner i at udrydde det, der kaldes verdens største dræber – nemlig malaria.

Og Bill Gates var ikke den eneste, der var ude med den store fluesmækker i den forgangne uge. Det var nu hverken myg eller andre bevingede parasitter, Enhedslistens Pelle Dragsted var efter, men derimod magteliten i de store pengetanke.

I Politiken mindede Pelle Dragsted om, at store dele af finanssektoren består af kundeejede selskaber, og at kunderne faktisk kan øve indflydelse på driften. Det gør vi bare ikke, konstaterede Pelle Dragsted – og mindede om, at der for tiden afholdes valg i Tryghedsgruppen, der ejer Tryg, Foreningen NLP for kunder i Nordea Liv & Pension og i Foreningen Nykredit og Lærerstandens Brandforsikring. Tilsammen har de en egenkapital på over 100 milliarder kroner.

Nød, popmusik og glimmerkjoler
De hjemløse vil også have en Danmarks Indsamling, kunne Altinget berette for halvanden uges tid siden. Men det er en rigtig dårlig ide, mener den tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforening Bettina Post.

Hjemløshed er et samfundsproblem og statens opgave, pointerer hun i dette blogindlæg, hvor hun også skriver, at der er noget helt forkert ved 'blandingen af nød, popmusik, sult, glimmerkjoler, fattigdom og fed firmareklame'.

”Det fis skal hjemløseorganisationerne holde sig fra,” som hun skriver.

Ny mand i stolen
Og så til sidst til ugens mest markante jobskifte – i hvert fald her i civilsamfundet: Den magtfulde partisekretær for Socialdemokraterne gennem otte år, Lars Midtiby, stopper for at blive handiman – om vi så må sige.

1. april starter han i jobbet som direktør for paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer, der i alt har 330.000 medlemmer.

Ugen, der kommer
Hvis du er stået tidligt op, kan du lige nå til Middelfart og deltage i Friluftsrådets natur- og bevægelseskonference om børns brug af naturen. Konferencen foregår på Severin Kursuscenter fra klokken 9 til 16 i dag.

Frivilligrådet er også – sammen med Boligsocial Udvikling og Boligsocialnet – arrangør af en konference om engagement i det boligsociale arbejde. Den foregår onsdag 3. fra klokken 9.30 til 21 i MusikTeatret i Albertslund.

Sådan. Du nåede til vejs ende. Nu kan du med sindsro begive dig ud i det pulserende civilsamfund. God fornøjelse derude. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00