Danske ngo’er kæmper sjældent med retssager som våben. Men selv, hvis de taber sagen, vinder de noget

Sagsanlægget mod den danske stat for at stoppe våbeneksport til Israel er et særsyn. Selvom juridisk aktivisme ikke er udbredt i Danmark, vinder metoden indpas globalt.  

Det lykkedes Amnesty, MS og Care Danmark at mobilisere et stor antal danskere til demonstration mod krigen i Gaza i oktober 2023. Men selv en stor folkelig opbakning er ikke altid nok - og i det konkrete tilfælde, hvor tre organisationer vil have Danmark til at stoppe al eksport af våbendele til Israel er organisationerne gået skridtet videre og lægger sag an mod den danske stat. 
Det lykkedes Amnesty, MS og Care Danmark at mobilisere et stor antal danskere til demonstration mod krigen i Gaza i oktober 2023. Men selv en stor folkelig opbakning er ikke altid nok - og i det konkrete tilfælde, hvor tre organisationer vil have Danmark til at stoppe al eksport af våbendele til Israel er organisationerne gået skridtet videre og lægger sag an mod den danske stat. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Det sker ikke hver dag, at ngo’er lægger sag an mod den danske stat.

Men det er altså hvad organisationerne Amnesty International, Oxfam Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og palæstinensiske AlHaq har gjort for at få stoppet dansk våbeneksport til Israel.

Ingen af de tre danske organisationer har før taget det middel i brug.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00