Danmark godkender omstridt gasledning

GAS: Den omdiskuterede naturgasledning, der skal gå fra Rusland til Tyskland, er med Energistyrelsens tilladelse en realitet. EL kræver forklaring.
Alexey Miller, næstformand i Gazproms hovedbestyrelse.
Alexey Miller, næstformand i Gazproms hovedbestyrelse.Foto: Gazproms fotoarkiv

Det russiske gasselskab Gazprom har fået tilladelse til at etablere en kontroversiel naturgasledning, der skal løbe gennem Østersøen. Den nye ledning gør det muligt for Rusland at lukke for gastilførslen til nabolandene.

Det er flere gange sket, at Rusland har afbrudt gastilførslen til de nye EU-lande, og med den nye ledning vil transporten af gas kunne fortsætte gennem Østersøen uden eksportmæssige konsekvenser for Rusland.

EL er bekymret
Enhedslisten frygter at Rusland vil benytte den nye Nord Stream-gasledning som geopolitisk magtmiddel og vil ifølge B.T. have fyldestgørende redegørelser om ledningen fra henholdsvis klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) og udenrigsminister Per Stig Møller (K). 

"Jeg vil også have en forklaring på, hvilke overvejelser den danske regering har gjort sig for at undgå, at etableringen af Nord Stream benyttes af Rusland til at bruge gassen som politisk pressionsmiddel mod nabolandene," skriver Per Clausen i en pressemeddelelse.

Ledningen består af to parallelle, 1220 kilometer lange naturgasledninger, der skal løbe fra Vyborg i Rusland til Greifswald på den tyske kyst. Således kommer 137 kilometer af ledningen til at løbe på dansk havområde øst og syd om Bornholm.

Dansk Folkeparti er ikke på samme måde skeptisk over for tilladelsen og tror ikke, at Rusland vil bruge den nye ledning som pressionsmiddel:

"Der er en fin åbning i at samarbejde med Rusland. Det er det, vi skal i alle mulige sammenhænge," siger udenrigsordfører Søren Espersen til Ritzau ifølge B.T.

Hensyn til Danmark
Gazprom har været gennem en række forslag, inden gasledningens nuværende rute blev valgt. På trods af kritik, er den kontroversielle ledning nu blevet godkendt af Energistyrelsen.

Energistyrelsen og de resterende danske myndigheder, der har været med til at give tilladelsen, er enige om, at den nuværende rute er den foretrukne. Nord Stream-projektet bidrager til at opfylde EU's strategier på gasområdet, der skal sikre den europæiske forsyning med naturgas.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024