Debat

DI: Det er ikke okay, Kim Mortensen!

REPLIK: Det er under niveau, når Dansk Fjernvarme skyder Dansk Industri i skoen, at vi snylter på varmeforbrugerne og kun gider grøn omstilling, hvis vi får et kæmpe tilskud til energirenovering. Energispareindsatsen skal være omkostningseffektiv og have fokus på besparelser i slutforbruget, skriver DI's Troels Ranis.

Foto: DI
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når slutforbrugerne betaler indsatsen over energiregningen, skal de også være centrum for indsatsen. Det betyder så også, at vi ikke bør forfølge en vej, hvor vi trods gode grønne intentioner ender op med at belaste elforbrugernes pengepung for at betale for nye fjernvarmeanlæg.

Troels Ranis
Underdirektør, Dansk Industri

Af Troels Ranis,
Underdirektør, Dansk Industri

Der har på det seneste været en noget hård tone i debatten om tilrettelæggelsen af energispareindsatsen. Men jeg er alligevel overrasket over, at Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen i sit debatindlæg spidder Dansk Industri med et synspunkt om, at vi snylter på varmeforbrugerne og kun gider grøn omstilling, hvis vi får et kæmpe tilskud til energirenovering. Det er ikke okay.

Vi er enige så langt, at vi skal gennemføre en omkostningseffektiv grøn omstilling. Det leverer ordningen i dag, fordi størstedelen af energispareprojekterne sker i industrien. For det er her, vi får flest energibesparelser for pengene. Det gavner industrien, ja. Men det gavner også vores samfundsøkonomi og evne til at gå flest mulige grønne kilometer med færrest mulige omkostninger.

Forpligtelsen bør fordeles rimeligt
Det er tankevækkende, at Dansk Fjernvarme ikke har blik for den samfundsgevinst og samtidig skoser danske virksomheder for den indsats, de har ydet indtil nu. Med til billedet hører, at fjernvarmesektoren hvert år modtager en væsentlig støtte via grundbeløbet. Støtten kommer fra PSO-gebyret på elektricitet, som for en stor dels vedkommende er betalt af virksomhederne. Det er ikke konkurrencevenligt.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

Når det gælder energispareordningen, betaler elforbrugerne også mest. Det er ganske enkelt ikke logisk, at indsatsen skal finansieres så skævt. Derfor bør energispareforpligtelsen løftes rimeligt mellem forsyningsarterne el, gas og varme.

I DI mener vi, at energispareindsatsen skal være omkostningseffektiv og have fokus på besparelser i slutforbruget. Når slutforbrugerne betaler indsatsen over energiregningen, skal de også være centrum for indsatsen. Det betyder så også, at vi ikke bør forfølge en vej, hvor vi trods gode grønne intentioner ender op med at belaste elforbrugernes pengepung for at betale for nye fjernvarmeanlæg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024