Helveg tror på ambitiøse EU-klimamål

INTERVIEW: Danmark indgik fredag i alliance med Tyskland for at få bindende mål for energieffektivitet med blandt EU's klimamål for 2030. Der udestår stadig en række spørgsmål inden det afgørende møde til oktober, men klimaministeren er fortøstningsfuld.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen mener, der er bevægelse at spore i forhandlingerne om EU's klima- og energimål for 2030.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen mener, der er bevægelse at spore i forhandlingerne om EU's klima- og energimål for 2030.Foto: Ulrik Jantzen
Morten Øyen
Der er fremdrift i forhandlingerne, men der er stadig langt endnu.

Nogenlunde sådan opsummerer klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) fredagens møde med ministerkollegaerne i EU. På programmet var mål for klima og energi mod 2030 på europæisk plan, som EU's stats- og regeringschefer skal indgå en aftale om på et topmøde til oktober.

Målene får ikke kun betydning internt i de europæiske lande, men bliver også et væsentligt indspil i de internationale klimaforhandlinger, hvor der arbejdes frem mod en stor global aftale i Paris i 2015.

"Jeg er sikker på, at stats- og regeringscheferne lander en aftale til oktober. Og jeg er også fortrøstningsfuld i forhold til, at vi får en god aftale, som sætter nogle ambitiøse mål. Der udestår stadig et stort stykke arbejde, men der er også noget at arbejde med," siger Rasmus Helveg Petersen ovenpå ministerrådsmødet.

Alliance med Tyskland
Han fremhæver, at Danmark fredag har indgået en alliance med Tyskland og Luxembourg for at få bindende mål for energieffektivitet med i EU-aftalen. EU har et 2020-mål for energieffektivitet, men der har været kritik af at lave et nyt fra Storbritannien og Østeuropæiske lande. Danmark, Tyskland og Luxembourg vil dog have, at medlemslandene forpligter sig på at mødes og blive enige om et nyt mål, når EU-Kommissionens analyser af energisparedirektivet er færdige senere i år.

Fakta
Det er der i EU's klimapakke

Mål for drivhusgasudledning og vedvarende energi: EU-Kommissionen foreslår et reduktionsmål på drivhusgasser på 40 procent i 2030 i forhold til 1990-niveau og et bindende mål for vedvarende energi på 27 procent. Diskussionen om et mål for energieffektivisering er udskudt, til efter en analyse af energisparedirektivet er færdig senere i 2014.

Opgradering af kvotehandelssystemet: EU's marked for handel med CO2-kvoter skal gøres mere dynamisk, så der automatisk fjernes kvoter, hvis priserne kollapser, sådan som det er sket tidligere.

Udvinding af skifergas: Kommissionen præsenterer fælles retningslinjer for udvindingen af skifergas. Det såkaldte fracking er kontroversielt på grund af de miljømæssige konsekvenser, udvindingsmetoden kan have.

Analyse af energipriser: En rapport om sammenhængen mellem energipriser, konkurrencedygtighed og klimaindsats vil kaste lys over omkostningerne ved at have en ambitiøs klimadagsorden, og hvad det koster at lade være.


Kilde: EU-Kommissionen

"Jeg synes bestemt, at vi kan se nogle bevægelser i forhandlingerne," siger Rasmus Helveg Petersen.

Udgangspunktet for forhandlingerne er EU-Kommissionens udspil fra januar. Idet blev der foreslået, at EU skal have et CO2-reduktionsmål på 40 procent i 2030, og at vedvarende energi skal udgøre 27 procent af energiforsyningen. De enkelte medlemslande er dog ikke bundet af målet, sådan som det ligger nu.

Jeg synes ikke, klimaet er noget, man skal lege taktisk putte spil med eller blame game omkring. EU skal gå foran og af den vej vise vejen.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og energiminister

Spørgsmålet om "byrden"
Danmark er blandt de lande, som gerne ser niveauet for vedvarende energi komme op på 30 procent, og ønsker, at "byrden" for reduktioner og udbygning fordeles mere "omkostningsefffektivt".

"Vi vil gerne tage vores fair share, men hvis vi bare gør det mekanisk, så risikerer vi, at det ikke bliver gjort omkostningseffektivt. Vi vil gerne sikre os en arkitektur, som gør, at vi får en CO2-reduktion så billigt og effektivt som muligt. Så vi skal have et system, som opmuntrer til at tage de billigste gevinster først," siger ministeren og peger på, at Danmark har været gode til at plukke de lavthængende frugter i vores energisektor, og de næste reduktioner kan blive dyrere.

"Det er ikke fordi, vi ikke vil nå målet, tværtimod. Det vil vi meget gerne, det skal bare gøres på en omkostningseffektiv måde," siger Rasmus Helveg Petersen og fortæller, at Danmark her støtter sig til særligt Irland og Tyskland i forhandlingerne, som har samme position.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024