Lidegaard ønsker vidtgående afgiftsreform

AFGIFTER: Klima- og energiministeren ønsker et vidtgående eftersyn af energiafgifterne uden nogen ”hellige køer”. Det får stor opbakning fra aktørerne, som dog gerne ser, at politikerne speeder tempoet af en reform op.
Martin Lidegaard lægger op til et vidtgående eftersyn af energitilskud- og afgifterne. Det får ros fra aktørerne.
Martin Lidegaard lægger op til et vidtgående eftersyn af energitilskud- og afgifterne. Det får ros fra aktørerne.Foto: Colourbox
Morten Øyen
Når energiforligets partier skal mødes til august for at enes om et kommissorium for eftersynet af de danske energi-tilskud og afgifter, så vil klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) lægge op til et vidtgående eftersyn.

"Mit oplæg til forligskredsen vil være, at det skal være et ganske vidtgående eftersyn, og at vi ikke må have nogen hellige køer. Vi skal kaste alle afgifterne op i luften. Vi ved, at det nogenlunde skal koste det samme, når de lander, men jeg er ret overbevist om, at det godt kan betale sig at kigge grundigt efter, om tilskud og afgifterne ikke skal sammensættes på en anden måde," siger Martin Lidegaard.

Ministeren vil ikke foregribe analysen, der skal udarbejdes i efteråret med konkrete forslag, men han har alligevel en klar forventning til resultatet af anbefalingerne og den retning, den kommende reform skal have.

"Det er klart, at der er mange, som har peget på, at vi skal se på mulighederne for at få et mere dynamisk afgiftssystem og selvfølgelig også et afgiftsssytem, som understøtter de langsigtede politiske målsætninger - herunder at en større del af vores energi skal over på el," siger han.

Afgiftssystemet på hovedet
Meldingen fra ministeren bliver modtaget med stor ros blandt aktørerne. Dansk Energi kalder udmeldingen "klog" og Greenpeace kalder det "en god start" og roser, at ministeren ikke ønsker at lade sig "nøje med små justeringer".

Fakta
Parterne bag energiaftalen er enige om at:

Undersøge tilskuds- og afgiftssystemet med henblik på at vurdere behovet for justeringer af det eksisterende system, så det samfundsøkonomisk giver hensigtsmæssige incitamenter til omstillingen til et grønt og fleksibelt energisystem. Kommissorium for analysen skal godkendes af aftaleparterne.


Kilde: Energiaftalen

Også Dansk Fjernvarme støtter op om et vidtgående eftersyn.

"Med de afgifter, der er på el i dag, er det svært for fjernvarmeværkerne at bruge eksempelvis overskuddet af el fra vindmøller i fjernvarmeproduktionen. I stedet ender vi med at sende billig el til udlandet," siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

Fordelene er oplagte ved en omlægning af afgifterne. Men der er samtidig en del lavthængende frugt, som bør plukkes med det samme for at understøtte energiforligets ambitioner.

Jan Hylleberg
Adm. direktør, Vindmølleindustrien

Samme melding kommer fra Vindmølleindustrien, der mener, at det er nødvendigt at få "vendt afgiftsssytemet på hovedet" for at fremme brugen af el.

"Det gælder særligt inden for transportsektoren og den individuelle boligopvarmning. Her bør man se på mere dynamiske afgifter, så priserne afspejler de udsving, som er i produktionen og forbruget," siger adm. direktør i Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg.

Sæt tempoet op
Flere af aktørerne peger på, at en måde at understøtte politikernes målsætninger om, at el skal udgøre en større andel af energiforsyningen, kan ske ved at give et større incitament til at bruge de store varmepumper i fjernvarmeforsyningen, så vindenergien i højere grad bliver integreret i opvarmningen af boligen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024