Holland anbefaler at spise mindre kød og fisk

ERNÆRING: Holland inkluderer som noget nyt et hensyn til bæredygtighed i deres kostråd og sætter begrænsninger for indtaget af kød og fisk. Læs interview med en af forskerne bag de nye råd.

Spis ikke mere end 500 gram kød om ugen, lyder en ny anbefaling til de hollandske forbrugere.
Spis ikke mere end 500 gram kød om ugen, lyder en ny anbefaling til de hollandske forbrugere.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

For første gang sætter hollandske myndigheder nu et maksimum for, hvor meget kød og fisk hollænderne bør spise.

Det sker i en revidering af de officielle kostråd til borgerne.

Anbefalingen er nu et maksimalt indtag af kød på 500 gram om ugen, heraf bør højst 300 gram være rødt kød.

For særligt de hollandske voksne mænd er det væsentligt under deres gennemsnitlige indtag af kød i dag på omkring 930 gram kød om ugen.

Vi har et ansvar over for de næste generationer, og hvis vi også gerne vil give sunde valg til vores børn og børnebørn, så skal der eksempelvis være nok fisk til dem.

Corné van Dooren
Ekspert i bæredygtighed ved et hollandsk ernæringscenter

Også for fisk er der kommet en ny anbefaling. I stedet for to portioner a 100 gram fisk om ugen, lyder rådet nu på én portion om ugen.

“Det er meget sundt at spise fisk, men det største step mod at reducere koronar hjertesygdom kan opnås med en portion om ugen. Vores sundhedsråd har konkluderet, at det af hensyn til bæredygtighed så er bedre at spise en portion,” forklarer Corné van Dooren, der er ekspert i bæredygtighed i ernæringscentret Voedingscentrum.

Der er masser af kilder til protein, som har lavere miljømæssig belastning end kød og især rødt kød.

Corné van Dooren
Ekspert i bæredygtighed ved et hollandsk ernæringscenter

Centret står for at udarbejde kostråd på vegne af den hollandske regering på baggrund af forskning fra et videnskabeligt sundhedsråd under regeringen. 

Et hensyn til bæredygtighed
De nye kostråd for kød og fisk skyldes et nybrud i måden at anskue ernæring på.

De hollandske myndigheder er nemlig begyndt at se på miljøbelastning og bæredygtighed som et selvstændigt parameter.

Det har langt fra alle dele af fødevareindustrien været begejstrede for. 

“Vi har da haft kræfter igennem de senere år, som har sagt, at vi kun skulle koncentrere os om helbredsmæssige spørgsmål, men vi har et uafhængigt sundhedsråd og et uafhængigt ernæringscenter, der kun er finansieret af regeringen,” understreger Corné van Dooren.

Og han pointerer, at det er et hensyn til kommende generationer, der er årsag til det nye parameter i vurderingen.

“Vi har et ansvar over for de næste generationer, og hvis vi også gerne vil give sunde valg til vores børn og børnebørn, så skal der eksempelvis være nok fisk til dem,” siger Corné van Dooren.

Desuden er der politisk sat nogle bæredygtighedsmål, hvori der også indgår mål for et bæredygtigt forbrug.

Spis flere bælgfrugter og nødder
Og Holland står ikke alene. En uge før Holland offentliggjorde Storbritannien nye kostråd, hvori man også havde indtænkt hensyn til bæredygtighed. Det gav sig udslag i anbefalinger om begrænsninger for indtaget af rødt kød.

Norge har gjort noget tilsvarende. De to lande har dog ikke lavet en begrænsning for det overordnede kødforbrug.

I Sverige er tanken ikke ny. Ifølge mediet foodnavigator.com var Sverige i 2009 det første land i verden til at indtænke den miljømæssige effekt af fødevareforbruget.

Også USA har diskuteret bæredygtighed som en del af deres kostråd, men det endte ikke med at få indflydelse på de nye kostråd, der kom i januar i år, skriver National Geographic.

Corné van Dooren fortæller, at de nye hollandske kostråd også er et tilvalg af fødevarer. Myndighederne anbefaler at øge indtaget af protein fra vegetabilske kilder. Rådet foreslår eksempelvis en ugentlig servering af bælgfrugter og at spise en håndfuld usaltede nødder om dagen.

“Så der er masser af kilder til protein, som har lavere miljømæssig belastning end kød og især rødt kød,” fortæller Corné van Dooren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024