Debat

Seges: En virkemiddelkomité kan afhjælpe frygt for ny klimateknologi i landbruget

Der bør etableres en uafhængig komité for klimavirkemidler i landbruget, som kan gøre det lettere for landmænd at vælge de bedste virkemidler. Komitéen kan samtidig gøre op med teknologiforskrækkelsen om nogle virkemidler, skriver Seges.

Der findes ikke en officiel godkendelsesprocedure for klimavirkemidler som eksempelvis biokul. En virkemiddelkomité kan løbende vurdere danske og udenlandske forskningsresultater og muligheden for at implementere dem, skriver Lisbeth Henricksen.
Der findes ikke en officiel godkendelsesprocedure for klimavirkemidler som eksempelvis biokul. En virkemiddelkomité kan løbende vurdere danske og udenlandske forskningsresultater og muligheden for at implementere dem, skriver Lisbeth Henricksen.Foto: Thomas Peipert/AP/Ritzau Scanpix
Lisbeth Henricksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Biokul, nitrifikationshæmmere, forsuring af gylle, fodertilsætningsstoffer og linespilsanlæg.

Listen er lang over teknologier og klimavirkemidler, som danske landmænd kan bruge til at reducere udledningen af drivhusgasser fra deres bedrifter.

Det er vist i forsøg. Dertil kommer de mange virkemidler, der har vist stort potentiale, men ikke er færdigudviklede endnu.

En virkemiddelkomité skal løbende afdække og vurdere danske og udenlandske forskningsresultater og implementérbarheden af forskellige virkemidler.

Lisbeth Henricksen
Direktør, Seges Innovation

Der findes dog ikke en officiel godkendelsesprocedure for klimavirkemidler. Som det er i dag, skal der således en række forsøg til dokumentere effekter i forbindelse med en godkendelse af for eksempel tilsætningsstoffer til foder eller gylle.

Der er desuden etableret en forordning til godkendelse af miljøteknologier og et monitoreringssystem, som i øjeblikket bruges til at overvåge udvaskning af planteværn.

Ingen af delene giver dog landmændene svar på, hvor stor klimaeffekten er, hvis man for eksempel begynder at tilsætte fodertilsætningsstoffet Bovaer til køernes foder.

Eller om det er sikkert for grundvandet at bruge nitrifikationshæmmere i marken. Eller om nogle virkemidler har utilsigtede bivirkninger for dyrevelfærd, miljø eller biodiversitet.

Tre mål for en ny komité

Så hvordan gør vi det lettere og mere transparent for landmændene at vælge de sikreste og mest effektive klimavirkemidler?

I Seges Innovation foreslår vi, at der nedsættes en uafhængig virkemiddelkomité, der samtidig kan øge implementeringshastigheden og reducere usikkerheden omkring valg af virkemidler.

Læs også

Komitéen skal bestå af repræsentanter fra universiteter, tænketanke, vidensinstitutioner og styrelser og skal fungere som bindeled mellem landbruget og det politiske system.

Vi foreslår, at komitéen får tre opgaver:

  1. At definere et sæt af virkemidler, som er godkendte til at reducere udledning af drivhusgasser
  2. At fastsætte betingelser for virkemidlernes godkendelse og implementering
  3. At beslutte virkemidlernes effekt på drivhusgasudledningen, og hvordan effekten opgøres

En virkemiddelkomité skal løbende afdække og vurdere danske og udenlandske forskningsresultater og implementérbarheden af forskellige virkemidler.

Teknologiforskrækkelse spænder ben

Udover at skabe klarhed om valget af virkemidler vil komitéen i kraft af dens faglige afsæt løse et andet problem, nemlig at afhjælpe den teknologiforskrækkelse, der lever blandt landmænd, politikere og borgere. 

Det er nødt til at være fuldstændigt klart for landmændene, hvordan de bedst mindsker deres udledninger, så de kan bidrage til at nå klimamålene.

Lisbeth Henricksen
Direktør, Seges Innovation

Der eksisterer således desværre en skepsis omkring nogle klimavirkemidler på markedet, som for eksempel er rettet mod negative effekter på miljø, dyrevelfærd og fødevaresikkerhed.

Det er selvsagt centralt, at virkemidler er sikre at anvende for både mennesker, dyr og miljø.

Men omvendt må teknologiforskrækkelse heller ikke stå i vejen for implementering af nye løsninger med en dokumenteret effekt.

Sidstnævnte har vi desværre set i forbindelse med diskussioner om fodertilsætningsstoffet Bovaer til køer og nitrifikationshæmmere til reduktion af lattergas fra marken.

Klare mål til landmændene

Der er kun seks år til 2030, hvor dansk landbrug skal være i mål med Landbrugsaftalens krav om en reduktion af udledningerne på 55-65 procent.

Det er nødt til at være fuldstændigt klart for landmændene, hvordan de bedst mindsker deres udledninger, så de kan bidrage til at nå klimamålene.

En uafhængig virkemiddelkomité er en oplagt vej frem til at accelerere godkendelse og implementering af flere klimavirkemidler.

Så er der til gengæld heller ingen tvivl om, at landbruget kan nå i mål med reduktionerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Henricksen

Direktør for innovation, Seges, gårdejer
Cand.agro. (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 2006)

0:000:00