Debat

Dansk Affaldsforening: Genbrug af byggematerialer skal gennemtænkes

DEBAT: Vi skal arbejde hårdt på at undgå, at forurenet affald bliver recirkuleret. Det kræver indsatser fra affaldsbranchen, byggebranchen og tilsynsmyndigheder. Målet må være at komme problemerne til livs frem for at pege fingre, mener Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.

Foto: Colourbox.dk
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør, Dansk Affaldsforening

I øjeblikket er både kommuner og byggeindustri i krydsild om genanvendelse af affald i beton og om håndtering af bygge- og anlægsaffald. På Sjælland har en privat virksomhed angiveligt nedgravet PCB-forurenet byggeaffald ulovligt, samtidig med at myndighederne beskyldes for at fejle i tilsyn.

I Nordjylland er en privat virksomheds affaldslager brændt, og nu står diskussionen, dels om virksomheden har ansvaret alene, samt om det var klogt af kommunen i første omgang at godkende, at virksomheden kunne indstøbe affaldet i beton.

Genanvendelse skal kontrolleres
Både når det handler om håndtering af forurenet byggeaffald og om genanvendelse af forurenede stoffer i beton, viser det sig desværre, at vi skal tænke os rigtig godt om for at skabe en reel cirkulær økonomi, hvor vi ikke blot skubber problemerne foran os.

Når vi skal bruge de samme materialer igen og igen, er det afgørende, at materialerne er rene. Vi må og skal undgå ukontrolleret at recirkulere og sprede problematiske miljøfarlige stoffer. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Pilen peger både på byggeindustriens aktører såvel som os i kommunerne og affaldsselskaberne. Det er åbenlyst, at miljøvenligt byggeri kræver robust og sikker myndighedsbehandling og kommunal styring med indsamling og kontrol af affaldsstrømmene.

I det konkrete tilfælde i Nordjylland havde aktiviteten med affald så stor en skala, at der skal en miljøgodkendelse til. Og tilsyneladende er godkendelseskæden hoppet af. Det er bekymrende. Men i sidste ende er det producenternes ansvar, at de har styr på deres materialeinput, når de producerer fremtidens materialer.

Både når det handler om håndtering af forurenet byggeaffald og om genanvendelse af forurenede stoffer i beton, viser det sig desværre, at vi skal tænke os rigtig godt om for at skabe en reel cirkulær økonomi, hvor vi ikke blot skubber problemerne foran os.

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør, Dansk Affaldsforening

Kreative forretningsmodeller skal stoppes
Lige lovligt kreative forretningsmodeller, hvor der tjenes penge på at håndtere affald med problematiske stoffer i, samtidig med at der produceres nye produkter af selvsamme affald, skal stoppes.

Det kræver vilje og selvjustits i byggebranchen, så miljøhensyn altid går foran økonomisk gevinst. Vi vælger at tro på Dansk Byggeris udsagn om, at det kun er en lille del af branchen, der ser stort på miljøet i jagten på økonomisk gevinst – men vi mener samtidig, at det må være i branchens interesse at slå hårdt ned på de få brodne kar, der tilsmudser branchens samlede image. Det er nemlig langt fra alle produktionsprocesser, der kræver miljøgodkendelse. 

Affalds- og byggebranchen skal finde fælles løsning
Nu kan vi fortsætte en endeløs diskussion om, hvem der har skylden: Manden, der går over for rødt – eller politimanden, som fejlede i at standse ham. 

Pointen er, at hverken fumlegængeren eller politimanden må fejle – der skal strammes op på begge sider. Affaldsbranchen og byggebranchen må finde fælles løsninger – det kan være materialepas, anvendelsesbegrænsninger, design for disassembly og forskning i miljøvenlige alternativer til byggematerialer for bare at nævne nogle få.

Vi bliver nødt til at tænke nyt. Derfor bliver det interessant at se, hvad regeringens netop nedsatte advisory board om cirkulær økonomi kommer frem til. Vi tillader os nemlig at være kritiske overfor regeringens udsagn, om at affald ikke er noget problem. Havner affaldet i de forkerte hænder eller det forkerte sted i naturen, så har vi i den grad problemer.  

Vi ser frem til, at der tænkes tanker om, hvordan virksomheder fremover vil styre et sikkert og rent input af sekundære råvarer og materialer. Efter Dansk Affaldsforenings opfattelse handler cirkulær økonomi om kemikaliepolitik, sundhedspolitik, handelspolitik, bygningsreglementer – altså mange andre forhold end blot affaldshåndtering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024