Kommunernes opsparing stagnerer

BAROMETER: Væksten i kommunernes kassebeholdning er stoppet. Efter fire år med stadig flere penge på bankbogen kan kommunerne nu for alvor mærke konsekvenserne af Udbetaling Danmark.

Anden kvartal 2013 er første gang siden 2010, at den samlede kommunale kassebeholdning ikke er vokset.
Anden kvartal 2013 er første gang siden 2010, at den samlede kommunale kassebeholdning ikke er vokset.Foto: colourbox.com
Kim Rosenkilde
Fakta
Kommunernes kassebeholdning - likviditeten - bliver opgjort efter den såkaldte kassekreditregel som et gennemsnit over de forudgående 12 måneder.

Niveauet skal være positivt, ellers er der risiko for at blive sat under administration af staten. Advarselslamperne begynder at blinke i Økonomi- og Indenrigsministeriet, når en kommunes kassebeholdning når under 1.000 kroner per borger.


Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Kommunernes bugnende bankbøger vokser ikke længere. Allerede i første halvdel af 2013 tabte kommunernes opsparing fart, og de seneste års støt stigende kurve begyndte at flade ud.

Men fra anden til tredje kvartal er væksten gået helt i stå. Kommunernes samlede likviditet opgjort efter den såkaldte kassekreditregel var ved indgangen til årets sidste kvartal fuldstændig uændret i forhold til kvartalet før.

I kroner og øre svarer det til en samlet historisk høj opsparing på 34,8 milliarder kroner. Men da udviklingen i likviditeten efter kassekreditreglen er et løbende gennemsnit over de forudgående 12 måneder, er kommunernes aktuelle opsparing formentlig allerede begyndt at falde.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024