Stadig flere penge på kommunernes bankbog

BAROMETER: Kommunernes historisk store opsparing vokser fortsat. Men tempoet er aftagende, og de første tegn på stagnation er begyndt at melde sig.
Altinget.dk beskrev allerede i foråret, hvordan kommunerne har fået rekordmange penge i kassen. Siden er opsparingen bare vokset.
Altinget.dk beskrev allerede i foråret, hvordan kommunerne har fået rekordmange penge i kassen. Siden er opsparingen bare vokset.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde
Fakta

Kommunernes kassebeholdning - likviditeten - bliver opgjort efter den såkaldte kassekreditregel som et gennemsnit over de forudgående 12 måneder.

Niveauet skal være positivt, ellers er der risiko for at blive sat under administration af staten. Advarelseslamperne begynder at blinke i Indenrigsministeriet, når en kommunes kassebeholdning når under 1.000 kroner per borger.

Den parakdoksale kombination af en historisk høj opsparing i kommunerne og et lige så historisk lavt forbrug har fået politikere fra Enhedslisten til Radikale til at lægge pres på kommunerne for at bruge flere penge.

Og netop som regeringen står klar med sit forslag til næste års finanslov, viser helt nye tal, at kommunernes opsparing fortsat vokser. Aktuelt har kommunerne lagt samfulde 34,8 milliarder kroner til side opgjort efter den såkaldte kassekreditregel. Det er det højste niveau nogensinde for de nuværende 98 kommuner.

Siden lavpunktet i 2010 frem til udgangen af 2012 er kommunernes samlede opsparing i løbende priser vokset med rundt regnet en milliard kroner hvert eneste kvartal (se graf herunder). Det skal ses i sammenhæng med den opbremsning, stort set alle landets kommuner tog del i under samme periode, hvor der blev skåret mindst 11 milliarder kroner af de løbende velfærdsudgifter.

Dokumentation

Højeste og laveste opsparing per indbygger

 

Kommuner med lavest likviditet

 Frederikshavn 1054
 Brønderslev 1182
 Vesthimmerland 1476
 Guldborgsund 1521
 Fredensborg 1589

 

Kommuner med højest likviditet

 København 15849
 Tårnby 12667
 Solrød 12516
 Brøndby 11703
 Assens 11076

Kilde:Økonomi- og Indenrigsministeriets nøgletal (Noegletal.dk). 

Note: Likviditeten er opgjort efter kassekreditreglen for 2. kvartal 2013.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024