Debat

Er Haarders Danmarkskanon en god idé?

DEBAT: Et nyt debatpanel vil i den kommende tid sætte fokus på Bertel Haarders Danmarkskanon: Er en ny kanon en god idé? Vil den fremme integrationen? Og hvad skal der i så fald med på listen? Mød panelet her. 

Et nyt debatpanel vil i den kommende tid sætte fokus på Bertel Haarders nye Danmarkskanon.
Et nyt debatpanel vil i den kommende tid sætte fokus på Bertel Haarders nye Danmarkskanon.Foto: Mette Udesen/Kulturministeriet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kulturminister Bertel Haarder (V) lancerede i oktober sine planer for et nyt kanonprojekt, der skal kickstarte en folkelig debat om, hvad der kendetegner den danske kulturarv.

Den såkaldte Danmarkskanon skal være en liste over immateriel kultur såsom ”vaner, traditioner og tankesæt”, der har formet det danske samfund og kan ifølge ministeren være et våben mod radikalisering og kulturel splittelse.

Altinget benytter anledningen og spørger et nyt hold af debattører: Er Haarders nye Danmarkskanon en god idé? Kan den bidrage positivt til integrationen? Og hvad skal der i så fald med på listen?

Mød panelet her.

Bertel Haarder (V)
Kulturminister. Bertel Haarder er Folketingets længst siddende politiker og har tidligere været blandt andet minister for sundhed og undervisning. Bertel Haarder er uddannet i statskundskab og arbejdede som lærer, inden hans politiske karriere tog fart i 70'erne. Siden da har han ud over at sidde i Folketinget også været medlem af Europa-Parlamentet fra 1994 til 2001.

Marianne Jelved (R)
Kulturordfører. Marianne Jelved har været medlem af Folketinget siden 1987. Hun er tidligere kulturminister, økonomiminister og minister for nordisk samarbejde. Marianne Jelved var formand for Det Radikale Venstre i 17 år i perioden 1990-2007. Hun er uddannet som lærer i 1967 og fik en cand.pæd. fra Danmarks Lærerhøjskole i 1979.

Pia Kjærsgaard (DF)
Formand for Folketinget og tidligere formand for Dansk Folkeparti. Pia Kjærsgaard har været medlem af Folketinget siden 1984. Først for Fremskridtspartiet og fra 1995 for Dansk Folkeparti, som hun var med til at stifte. 

Mogens Jensen (S)
Kultur- og medieordfører. Mogens Jensen har været medlem af Folketinget siden 2005. Han er tidligere handels- og udviklingsminister. Han har siden 2012 været socialdemokraternes næstformand.

Rasmus Nordqvist (ALT)
Kulturordfører. Rasmus Nordqvist blev valgt ved Folketingsvalget i juni. Han er uddannet bachelor i design ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Alex Ahrendtsen (DF)
Kultur- og skoleordfører. Alex Ahrendtsen har været medlem af Folketinget siden 2011. Han er uddannet cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk ved Odense Universitet. Han har været medlem af Odense Byråd siden 2006. 

Abdel Aziz Mahmoud
Udviklingsredaktør, Nordisk Film TV. Abdel Aziz Mahmoud er desuden forfatter, journalist og tv-vært. Han har netop udgivet bogen "Hvor taler du flot dansk", som sætter fokus på integration. 

Morten Kirkskov
Skuespilchef på Det Kongelige Teater. Morten Kirkskov er tidligere direktør for Aalborg Teater. Han er instruktør og forfatter til bl.a. romanen Kapgang (2010) som også er filmatiseret. Morten Kirkskov er uddannet skuespiller i 1990.

Pernille Drost
Nationalbibliotekschef og vicedirektør for Det Kongelige Bibliotek. Pernille Drost er tidligere formand for Bibliotekarforbundet. Hun er uddannet cand.scient.bibl. ved Det Informationsvidenskabelige Akademi.

Jeanette Varberg
Museumsinspektør på Moesgaard Museum og en del af udstillingsteamet bag det nye Moesgaard. Jeanette Varberg har udgivet flere bøger om forhistorien – heriblandt Fortidens Slagmarker, der indbragte hende DR’s Rosenkjærpris i 2014 og Blixen-prisen for bedste fagbog i 2015. Hun er fast analytiker for DR Historie og er uddannet i forhistorisk arkæologi ved Aarhus Universitet.

Lars Henriksen
Formand for Copenhagen Pride. Lars Henriksen er tidligere leder af Den Rullende Opera og lærer på N. Zahles Gymnasieskole. 

Garbi Schmidt
Professor ved RUC, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab. Garbi Schmidt forsker blandt andet i kulturmøder og multikulturalitet.

Michael Böss
Lektor i historie og samfundsvidenskab ved Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Univeristet. Michael Böss er ved siden af stillingen ved Aarhus Universitet journalist, kommentator og samfundsdebattør. Han er uddannet i etnografi, engelsk filologi og kristendomskundskab ved Aarhus Universitet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024