Debat

Sandheden om kemikalier - med modifikationer

DEBAT: EU-processerne på kemi-området går så langsomt, at Danmark i alvorlige sager bør gå enegang, mener Lone Mikkelsen, Det Økologiske Råd.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Mikkelsen
Kemikaliefaglig medarbejder, Det Økologiske Råd

For første gang er der vist en direkte sammenhæng mellem en række hormonforstyrrende stoffer og en forstyrrende effekt på menneskelige sædceller – en effekt, som kan føre til lav frugtbarhed hos mænd. Og denne sammenhæng ses ved samme lave koncentrationer, som dem vi alle sammen er udsat for i hverdagen igennem en lang række almindelige hverdagsprodukter, som f.eks. tandpasta og cremer.

I et debatindlæg fra 14. maj lister Jakob Lamm Zeuthen (JLZ) fra Dansk Erhverv en række argumenter for, at der ikke skal indføres nationale forbud mod disse kemikalier. Jeg er overordnet enig med JLZ i, at målet er at få reguleret de sundhedsskadelige kemikalier på EU-plan.

Det er korrekt, at flere (ikke alle) af disse stoffer allerede er på EU’s liste over kemiske stoffer, der skal undersøges nærmere. Men for det første er denne proces yderst langsommelig pga. de mange led, processen skal gennemgå på EU-niveau, før der kan indføres en reel regulering. Denne proces er før set speedet op, netop ved at medlemslandene sætter ind med nationale forbud. Og dette er alle medlemslande berettigede til via forsigtighedsprincippet, som giver mulighed for at handle ud fra begrundet mistanke – blot man ikke diskriminerer og i øvrigt overholder traktaten.

For det andet konkluderer forskerne bag den nye undersøgelse, at der findes omkring 800 allestedsnærværende menneskeskabte kemikalier, som er mistænkt for at forstyrre hormonsystemet. De fleste af disse potentielt hormonforstyrrende stoffer er endnu ikke blevet evalueret for deres effekter på mennesker. I det nye dansk-tyske studie blev 96 stoffer testet for deres effekt på menneskelige sædceller. Af disse udviste omkring en tredjedel skadelig effekt.

JLZ siger dernæst, at mængden af de stoffer, der findes i produkterne, er mange gange mindre end den dosis, hvor man indtil nu har fundet skadelige effekter i dyreforsøg. Også dette er korrekt, men nu er der faktisk fundet en effekt på mennesker ved en blanding af de lave doser, vi hele tiden udsættes for, og dette bør veje stærkere end dyreforsøg.

Fakta
Bland dig!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected], eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Desuden er der et grundlæggende problem med den måde, vi risikovurderer kemikalier på i dag. Netop de hormonforstyrrende stoffer er vist at kunne forstyrre hormonsystemet ved meget lave doser – også på enkeltstof-niveau – på trods af, at man ikke finder effekt ved høje doser. Og de brugte metoder i risikovurdering tester i dag kun høje doser. Desuden tages der ikke højde for den nævnte blandingseffekt af kemikalier.

Derfor støtter Det Økologiske Råd fuldt ud bl.a. Forbrugerrådets og Enhedslistens udmelding om, at skadelige kemikalier skal ud af tilgængelige forbrugerprodukter. I særligt bekymrende tilfælde er der ikke tid til at vente på fælles EU-lovgivning, og det er netop tilfældet her.

Danmark skal være stolt af den førende forskning, som bliver udført herhjemme, men vi skal også turde tage konsekvensen, og denne gang kunne det godt betyde national regulering – som så forhåbentlig med tiden vil føre til fælles EU-lovgivning. Der findes allerede tandpasta uden triclosan og solcreme uden de skadelige uv-filtre på det danske marked, så de danske producenter og importører vil ikke blive stillet urimelige krav. Det vil til gengæld forbrugerne, hvis de selv skal lære at finde rundt blandt kemikalienavnene på varedeklarationer, hvis produkterne da overhovedet er deklareret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024