Debat

Wium-Andersen: Statens skove skal sælges på nye betingelser

DEBAT: Den offentlige adgang til skovene bør bevares, selv hvis statens skove overgår til private hænder, skriver Søren Wium-Andersen og påpeger, hvordan 00‘ernes skovsalg satte grænser for danskernes brug af skovene.

Biolog Søren Wium-Andersen opfordrer til, at den offentlige adgang til de danske skove bliver bevaret i det tilfælde, at statsskovene bliver solgt til private.
Biolog Søren Wium-Andersen opfordrer til, at den offentlige adgang til de danske skove bliver bevaret i det tilfælde, at statsskovene bliver solgt til private.
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Wium-Andersen
Biolog og cand.scient.

Der var sikkert mange, der blev overraskede, da de i Berlingske 26. marts kunne læse følgende udspil fra Liberal Alliance: 

"Vi foreslår, at man finansierer mere natur og øget biodiversitet ved blandt andet at omlægge statsskovbrug til privat skov ved simpelthen at sælge det."

Baggrunden for forslaget er, at der savnes midler til den lovede Naturpakke, hvorfor det er fristende for LA at sælge ud af statens skove. For det har Venstre-regeringer gjort før. Alene mellem 2001 og 2007 solgte staten 18 skove på i alt 965 hektar for at få penge i kassen. Salget af de mange hektar skov indbragte staten 64 millioner kroner. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

En god forretning? Næppe, da det koster cirka 40.000 kroner at tilplante en hektar jord. Men solgt blev arealerne alligevel. 

Færdselsretten røg med
Men udover at staten gennemførte en række rigtig dårlige handler, så tabte vi alle en række velerhvervede rettigheder gennem en indskrænket færdselsret i de solgte skove. 

Hvis staten igen sælger ud af skovene, bør staten som minimum kræve, at de adgangsforhold, der eksisterer, bliver bevaret for offentligheden på de arealer, der bliver solgt.

Søren Wium-Andersen
Biolog og cand.scient.

Det bør alle være klar over, inden der igen sættes til salg-skilte op ved skovgærdet.

Statsskove har særlige adgangsvilkår. Man kan færdes overalt i skov døgnet rundt, hvor man i de private skove kun kan færdes fra klokken seks til solnedgang. Hvis staten igen sælger ud af skovene, bør staten som minimum kræve, at de adgangsforhold, der eksisterer, bliver bevaret for offentligheden på de arealer, der bliver solgt. 

Hermed vil skovene ikke kunne lukkes for publikums færdsel uden for stier og veje, og vi vil undgå, at skovene lukkes, når der er jagt, som det i dag sker i mange private skove hver weekend i jagtsæsonen. 

Stå vagt om allemandsretten
At adgangsvilkårene skal bevares synes rimeligt. For gennem de seneste årtier er adgangen til det åbne land blevet stadigt forringet. 

Mange kilometer kirke- og skolestier er blevet lukket overalt i landet. Dette er sket på trods af, at landbrugserhvervet hvert år modtager mange milliarder i offentlige støttekroner.

Derfor er der behov for at stå vagt om den meget begrænsede allemandsret, vi har her i landet på statens arealer, dersom privatiseringen af statens skove fortsætter, som det skete mellem 2001 og 2007. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024