Debat

Vigtigt signal med flere klagemuligheder for handicappede

DEBAT: Vedtagelsen af en tillægsprotokol til FN's Handicapkonvention, der gør det muligt for danskerne at klage til Handicapkomitéen, er et skridt i den rigtige retning, mener Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tue Byskov Bøtkjær
Formand for Det Centrale Handicapråd

I 2009 trådte FN's Handicapkonvention i kraft i Danmark, men først i dag vil Folketinget vedtage, at vi tiltræder tillægsprotokollen, der gør det muligt for danskere at klage til FN's Handicapkomité over overtrædelser af konventionen.

Det er et klart skridt i den rigtige retning og et vigtigt signal om ligeværdighed og respekt for de danskere, der lever med et handicap.

For med tiltrædelsen af protokollen understreger Danmark, at mennesker med handicap skal have mulighed for at indgå i samfundet på lige fod med alle andre.

Fakta
Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

En sådan befæstning af retten til ligeværdighed er afgørende. For hos Det Centrale Handicapråd møder vi gang på gang mennesker med handicap, der har svært ved at genkende de fine ord fra konventionen i deres hverdag.

Det gælder for eksempel, når hjemmesider og bygninger ikke er tilgængelige for alle mennesker, når arbejdsløsheden blandt personer med handicap er unødig høj, når hjælp til transport skal bestilles flere dage i forvejen, når personer med værge mister stemmeretten og så videre. 

I Danmark har vi stadig et langt stykke vej, når det handler om at medtænke initiativer og løsninger, som er rettet mod alle borgere - med og uden handicap.

Tue Byskov Bøtkjær
Formand for Det Centrale Handicapråd

Mangel på inkluderende initiativer
Meget handler ikke om serviceniveau og udgifter, men tværtimod om omtanke og udnyttelse af menneskelige ressourcer, som i dag går til spilde.

Handicapkonventionen handler nemlig ikke om, hvor mange handicapordninger samfundet har, men hvor mange muligheder borgerne har.

Og i Danmark har vi stadig et langt stykke vej at gå, når det handler om at tænke initiativer og løsninger ind fra starten, som er rettet mod alle borgere - med og uden handicap.

Samtidig viser en Epinion-undersøgelse, som Det Centrale Handicapråd fik lavet sidste år, en udbredt mistillid i relationen mellem borgere og myndigheder.

43 procent af mennesker med psykiske handicap og 37 procent med fysisk handicap har ringe eller slet ingen tillid til, at deres egne eller deres pårørendes sager bliver behandlet korrekt.

Tillægsprotokollen er derfor et vigtigt signal fra myndighedernes side, som viser, at Danmark er villig til at stå til regnskab for principperne i Handicapkonventionen.

Hvis det signal følges op af handling, vil det formentlig ikke blive aktuelt for danskerne at gøre brug af den klagemulighed hos Handicapkomitéen, som bliver besluttet i dag. Det ville være glædeligt!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024