Debat

Hvornår siger lægerne fra?

DEBAT: Hvor er Lægeforeningen? Jeg spørger, fordi vi i høj grad savner lægernes stemme i en sag om en horribel afgørelse i Ankestyrelsen, skriver Lene Witte, direktør i Gigtforeningen.
Foto: Pressefoto
Researcher på Altinget | Social og Altinget | Udvikling.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

af Lene Witte
Direktør, Gigtforeningen

Afgørelsen faldt for nylig, og den baner vejen for, at danskere med diskusprolaps fremover kan tvinges under kniven, hvis de vil opretholde deres sygedagpenge. 

Ankestyrelsen argumenterede i sagen med, at en operation mod diskusprolaps er risikofri! Nej - det er en operation aldrig!

Naturligvis heller ikke, når det er et operativt indgreb i rygsøjlen. Dertil kommer, at sundhedsmyndighederne i dag anbefaler træning før en eventuel operation ved diskusprolaps.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Operation skal være sidste udvej, og først når alt andet er prøvet. Denne anbefaling har Ankestyrelsen tilsyneladende overset.

Patienten i den konkrete sag ønskede ikke operation. Det skal man som myndighed tage hensyn til, men det gør Ankestyrelsen åbenlyst ikke. Tværtimod.

Dermed tilsidesætter Ankestyrelsen fuldstændig en af de mest grundlæggende principper i det danske sundhedssystem: Patientens samtykke til behandling.

Ankestyrelsen står i spidsen for en kurs i en helt forkert retning - det er nødvendigt, at flere højlydt siger fra. I Gigtforeningen ser vi derfor frem til, at også Lægeforeningen tager afstand.

Lene Witte
Direktør i Gigtforeningen

Endelig er der tale om en principiel afgørelse, der vil danne præcedens for alle landets kommuner.

Det betyder, at kommunerne, når de fremover skal tage stilling til lignende sager, skal følge Ankestyrelsens afgørelse, hvor de kan læse, at det er ufarligt med operation, og at de kan se stort på kommende patienters samtykke til behandling for diskusprolaps.

Tænk på de vidtrækkende konsekvenser, det kan få! 

Opråb til sundhedsministeren
I Gigtforeningen betragter vi denne afgørelse som skandaløs. Den legitimerer overgreb mod patienter, og den er i strid med de lægefaglige og etiske retningslinjer på området.

Vi har derfor henvendt os til ministeren og gjort hende opmærksom på sagen, og vi har protesteret mod den i pressen. Flere af landets fremmeste ryglæger og socialretslige eksperter har heldigvis bakket os op.

Men Lægeforeningen er tavs - hvorfor? 

I Lægeforeningens etiske regler, § 4, stk. 1 står der: "En patient har ret til fuld information om diagnose, prognose og behandlingsmuligheder m.v., hvis patienten ønsker det samt ret til på grundlag af denne information at afgøre, om han eller hun vil acceptere eller frabede sig en given behandling."

Ankestyrelsen står i spidsen for en kurs i en helt forkert retning - det er nødvendigt, at flere højlydt siger fra. I Gigtforeningen ser vi derfor frem til, at også Lægeforeningen tager afstand.

Det ville være rart med opbakning og fælles fodslag mellem patienter og læger i denne kontroversielle sag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024