Lærere kender ikke erhvervsuddannelser

VEJLEDNING: Lærerne ved for lidt om erhvervsuddannelserne og forbereder primært eleverne til at søge ind på gymnasiet. Undervisningsministeren mener, at skolereform trækker den rigtige vej.

Formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan, er bekymret over, at manglende viden hos folkeskolelærerne er medvirkende til, at unge ikke søger ind på erhvervsuddannelserne.
Formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan, er bekymret over, at manglende viden hos folkeskolelærerne er medvirkende til, at unge ikke søger ind på erhvervsuddannelserne.Foto: Martin Foldgast
Erik Bjørn Møller

En af årsagerne til, at skolen især forbereder eleverne til gymnasiet, er, at lærerne ved for lidt om erhvervsuddannelserne til at kunne vejlede deres elever i den retning.

Kristine Zacho Pedersen
Specialkonsulent og projektleder, EVA.

Undervisningen i folkeskolens ældste klasser forbereder først og fremmest eleverne til at starte på gymnasiet, mens lærerne ved for lidt om erhvervsuddannelserne til at kunne vejlede eleverne i den retning.

Det er meldingen fra både elever og lærere i en ny undersøgelse, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) netop har offentliggjort. Dermed tyder det altså på, at generel uvidenhed kan være medvirkende til, at færre og færre unge søger mod erhvervsuddannelserne.

Fra politisk side er det ellers hensigten at ændre på balancen, så flere af de unge søger ind på en erhvervsuddannelse i stedet for gymnasiet. Det skyldes bl.a., at andelen af elever, der efter grundskolen søger ind på gymnasiet, er steget fra 59 pct. i 2001 til 74 pct. i 2014, mens søgningen til erhvervsuddannelserne i samme periode er faldet fra 32 pct. til 18,5 pct. af en årgang.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024