Debat

Bistand bør støtte private grønne projekter

DEBAT: Danmark kan skabe større udviklingsresultater, hvis bistanden i højere grad bliver brugt på at bryde de barrierer, der kan forhindre danske virksomheder i at opstarte grønne projekter i ulande, mener Marie Gad, chefkonsulent i DI.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danida handler efter en gammeldags tankegang om, at udviklingsresultater skabes af bistanden. Det fører måske nok til en grøn bistand, men ikke nødvendigvis til mere grøn vækst.

Marie Gad
Chefkonsulent i DI
Fakta

Fra 1. oktober og en måned frem handler Udviklingsdebatten om, hvordan Danmark sikre en miljøvenlig og bæredygtig udvikling i fattige lande.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Af Marie Gad
Chefkonsulent i Dansk Industri

Hvis jeg siger ”Hvad er Danmarks grønne kompetencer?”, hvad tænker du så? Måske ser du en vindmølle for dit indre øje. Eller en Grundfos-pumpe. Måske en Danfoss-termostat?

Sådan vil de fleste danskere i hvert fald tænke. Men hvorfor er det så, at de danske virksomheder, der har opfundet et utal af grønne løsninger og udbredt dem til hele verden med stor succes, spiller en så perifer rolle i Danidas tanker om, hvordan man skal skabe grøn vækst i udviklingslandene?

Måske fordi der i Danida er en enorm berøringsangst over for virksomhederne. Nok har vi en minister, der siger, at han ønsker mere samtænkning af handel og bistand. Men også i denne sammenhæng siger handlinger mere end ord – og Danida handler efter en gammeldags tankegang om, at udviklingsresultater skabes af bistanden. Det fører måske nok til en grøn bistand, men ikke nødvendigvis til mere grøn vækst.

Langt større potentiale

Realiteten er, at vi kunne skabe langt større udviklingsresultater – også inden for de grønne sektorer – hvis vi brugte udviklingsbistanden som en isbryder og som en løftestang for private investeringer. I stedet for at skændes om procentdecimaler i forhold til bistandens størrelse kunne vi generere udviklingskroner og skabe udviklingsresultater i en helt anden størrelsesorden.

Bistanden som isbryder skal nedbryde de barrierer, der i dag i langt de fleste af Danidas prioritetslande og andre udviklingslande gør det umuligt at lave private, markedsbaserede løsninger inden for energi og miljø. Men det kræver, at Danida på et meget tidligt tidspunkt i designet af nye landeprogrammer og sektorprogrammer arbejder sammen med virksomhederne for at få en reel forståelse for hvilke barrierer, der skal have førsteprioritet.

Samtidig skal bistanden som løftestang sætte ind med forstudier og forskellige finansieringsinstrumenter, der tilsammen kan danne springbræt for private millioninvesteringer.

Kompetencer går til spilde
Og så må vi ikke glemme de danske rådgivere, der om nogen har de stærke kompetencer, som kan gøre en forskel i udviklingslandene. Men Danida har valgt en kurs, der adskiller sig fra de fleste andre donorer og som gør det svært for de danske rådgivere at byde ind med deres viden. Det betyder, at rådgivernes fokus på og kompetencer i forhold til udviklingslandene er i fare for at blive udvandet.

Jeg er meget enig med Lone Loklindt, udviklings- og miljøordfører for Radikale Venstre, når hun siger, at ”flere virksomheder skal tage del i grøn vækst”. Men det er ikke virksomhederne, der mangler vilje eller mod – de er skam klar, og mange af dem er allerede ude på de markeder, hvor det kan lade sig gøre at drive grønne projekter på markedsbaserede vilkår.

Spørgsmålet er, om Danida har vilje og mod til at gå fra at bedrive grøn bistand til reelt at arbejde for grøn vækst med alle tilgængelige værktøjer – og med erhvervslivet som en central partner.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024