Debat

Udviklingsdebatten sætter fokus på regeringens udfordringer

PRÆSENTATION: Hvilke mål og udfordringer bør den nye regering fokusere på? Det vil Udviklingsdebatten gerne sætte fokus på i den kommende måned. Læs mere her, og mød panelet.

Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Folketingsvalget er slut, og en ny regering er blevet dannet. Det bliver formentligt svært at komme udenom den lovede nedskæring i udviklingsbistanden. Men det bliver sandsynligvis ikke den eneste udviklingspolitiske udfordring for den nye regering. Der er derudover masser af prioriteringer og beslutninger, der skal tages på det udviklingspolitiske område.

Budene er mange, og der bliver sandsynligvis nok at tage fat på, ikke mindst for udenrigsminister Kristian Jensen (V). Derfor kaster Altinget: udvikling bolden videre og har spurgt en række fagpersoner og eksperter: Hvad er dine anbefalinger til den nye regerings udviklingspolitik og prioriteringen inden for en mindre udviklingsbistand?

Mød hele panelet her

Jonas Keiding LindholmJonas K. Lindholm, konstitueret generalsekretær i Red Barnet
Jonas Keiding Lindholm startede sin karriere i udviklingsarbejdet som feltarbejder i Dadaab, verdens største flygtningelejr i år 2000. Han har mere end 15 års praktisk erfaring med humanitært arbejde med børn og unge i verdens brændpunkter. Han er uddannet sociolog fra Lunds Universitet og har blandt andet arbejdet ved Københavns Universitet, FN’s Fødevareprogram (WFP) og Save the Children i London.

Fakta
Fra 26. august og en måned frem tager Udviklingsdebatten op til debat, hvilke udviklingspolitiske mål og udfordringer den nye regering bør fokusere på.

Niels TofteNiels Tofte, generalsekretær i Care Danmark
Niels Tofte er uddannet cand. scient. adm fra Roskilde Universitetscenter. Han kom til CARE Danmark i 1989 og har været generalsekretær siden 1992. Samme år indtrådte han i CARE Internationals bestyrelse. Han har tidligere arbejdet i Mellemfolkeligt Samvirke fra 1979 til 1989. Derudover var han fra 2001 til 2015 medlem af Concords bestyrelse og næstformand i Dansk Ungdoms Fællesråd fra 1980 til 1983.

Vagn BerthelsenVagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS Danmark
Siden Vagn Berthelsen som nyuddannet jurist blev militærnægter hos Mellemfolkeligt Samvirke, har han nærmest uafbrudt arbejdet med udvikling. Udviklingsarbejdet er kun blevet afbrudt af to år i Arbejdsministeriet. Han har arbejdet med udviklingsspørgsmål både som 'praktiker' i marken i primært Afrika, men også mere udviklingspolitisk som debattør og deltager i en række internationale processer. Han er desuden medlem af Udviklingspolitisk Råd.

Mikkel FunderMikkel Funder, seniorforsker hos DIIS
Mikkel Funder er uddannet Cand.Soc. og PhD fra RUC. Han forsker i miljø og udvikling og koordinerer forskningen inden for Naturressourcer og Udvikling på DIIS. Han arbejder særligt med ressource-konflikter, miljøpolitik og klimaforandringer i syd. Han arbejdede i flere år som konsulent for bl.a. Danida i forbindelse med planlægning og evaluering af bistands-programmer i Afrika og Sydøstasien.

Marie GadMarie Gad, chefkonsulent hos Dansk Industri
Marie Gad er chefkonsulent i Dansk Industri (DI) og har det daglige ansvar for områderne udviklingspolitik, finansiering af virksomhedernes internationale aktiviteter samt eksportfremme med særligt fokus på mindre og mellemstore virksomheder. Hun er formand for udviklingsgruppen i BusinessEurope (den primære erhvervsorganisation på EU-niveau, der repræsenterer mere end 20 mio. virksomheder fra 35 lande) samt nuværende bestyrelsesmedlem og tidligere formand for European Business Council on Africa and the Mediterranean. Hun er desuden formand for Afrika-gruppen under The Business and Industry Advisory Committee to the OECD (BIAC). Endelig er hun udnævnt til Danmarks Private Sector Liaison Officer for Verdensbanken.


Birgitte Qvist-SørensenBirgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp
Birgitte Qvist-Sørensen er uddannet teolog og har bl.a. en master i Management Development fra CBS. Hun har været programleder for Red Barnet i Bosnien og Hercegovina, ansat på UNIFEM's regionalkontor i Bangkok og har arbejdet for UNESCO i Paris. Fra 2000 til 2005 underviste hun for Mellemfolkeligt Samvirke i konfliktløsning for politiske interessegrupper fra bl.a. Lesotho og Nepal. I 2010 afløste hun Christian Friis Bach som international chef i Folkekirkens Nødhjælp.

Bjarne B. ChristensenBjarne B. Christensen, Generalsekretær for Foreningen sex og samfund
Bjarne B. Christensen er uddannet mag.art i etnografi og socialantropologi fra Århus Universitet. Han har efter afsluttet uddannelse arbejdet med bl.a. udvikling, menneskerettigheder og organisationsledelse i Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet og senest som generalsekretær i Sex & Samfund. I Sex & Samfund har han været i spidsen for en vedholdende indsat for at sikre alles ret til oplysninger og sundhedsydelser i relation til seksualitet, graviditet og fødsel samt for at kæmpe for anerkendelse af seksuelle og reproduktive rettigheder såvel i Danmark som internationalt.

Henrik RønsboHenrik Rønsbo, afdelingsleder for Dignity - Dansk Institut mod Tortur
Henrik Rønsbo har arbejdet med konflikt, vold, traumatisering og marginalisering siden starten af halvfemserne og har en PhD fra Institut for Antropologi på Københavns Universitet. Han har arbejdet med forskning i Syd- og Centralamerika samt Mellemøsten. Han er i dag afdelingsleder på DIGNITY med ansvar for temaet ’Forebyggelse af Vold i Byområder’. Temaet kombinerer rettighedsbaserede udviklingsaktiviteter med fortaleraktivitet og forskning. Målet er i et partnerskab med NGO'er i Syd at styrke beskyttelsen af marginaliserede byboere over for overgreb fra statsinstitutioner samt andre former for organiseret vold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024