Aarhus: Toiletter kan spare 8,5 millioner årligt

TOILETTER: Evaluering af intelligente toiletter i Aarhus Kommune viser, at tidsbesparelsen ved at gøre borgerne selvhjulpne er 48 procent større end hidtil antaget. Byen forventer at kunne spare 8,5 millioner kroner årligt på hjemmehjælpen.
Evaluering fra Aarhus viser stort potentiale i brugen af intelligente toiletter til plejekrævende borgere.
Evaluering fra Aarhus viser stort potentiale i brugen af intelligente toiletter til plejekrævende borgere.Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Det endelige regnestykke er ikke gjort op, men specialkonsulent i Aarhus Kommune Inger Kirk Jordansen er ikke i tvivl:

Der er penge at spare ved at forsyne byens ældre og handikappede med toiletter med skylle- og tørrefunktion.

I halvandet år har byen tilbudt borgere i eget hjem automatiske toiletsæder til at supplere eller erstatte personlig hjælp til toiletbesøg. En evaluering foretaget blandt 30 af de 276 borgere, der i dag har installeret løsningen, viser nu, at der er betragtelige tidsbesparelser at hente.

"Det ser ud til, at der er en stor tidsbesparende effekt i anvendelsen af toiletter med skylle- og tørrefunktion - uanset om det resulterer i en ændring i den visiterede tid til borgeren eller betyder, at personalet kan anvende tiden til noget andet," siger Inger Kirk Jordansen.

Det nytter jo ikke noget, at fru Hansen har en smart toiletløsning, hvis hjemmehjælperen, når hun kommer ud for at hjælpe med en anden opgave, siger, at "vi gider ikke det her - skal vi ikke bare gøre, som vi plejer".

Inger Kirk Jordansen
Specialkonsulent, Aarhus Kommue

Rapporten fremlægges senere i dag i Middelfart som del af en temadag om toiletløsninger arrangeret af Socialstyrelsen. Her kommer det frem, at besparelsen på den samlede visiterede tid er på 13,6 procent eller 51,8 minutter pr. borger i ugentligt gennemsnit.

Besparelse stiger med 48 procent
Et tidligere forsøg med intelligente toiletter under ABT-Fonden (i dag Fonden for Velfærdsteknologi) viste, at der kunne spares 5 minutter på hver borger dagligt - svarende til 35 minutter om ugen.

"Nu viser undersøgelsen, at tidsbesparelsen er 48 procent større end tidligere antaget. Det må derfor konkluderes, at der er en meget positiv tidsbesparende effekt ved brug af toiletter med skylle- og tørrefunktion," siger specialkonsulenten.

I kroner og ører betyder evalueringen, at den forventede årlige besparelse pr. borger opjusteres fra 11.500 til 17.020 kroner. Og med Aarhus Kommunes beslutning om snart at have rullet løsningen ud i 500 hjem vil det give en årlig besparelse på 8,5 millioner kroner.

Men, som Inger Kirk Jordansen også medgiver, heri er ikke medregnet udgifter til indkøb, opsætning samt nedtagning af toiletsæderne. Næste skridt er udarbejdelsen af en egentlig business case for toiletsæderne.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024