Debat

Virksomhed: Vi skal have tillid til ny teknologi

DEBAT: Skal vi lykkes med implementeringen af velfærdsteknologi i kommuner og regioner, skal både personalet og brugerne have større tillid til, at ny teknologi kan bidrage med løsninger og større værdi, skriver Jesper K. Thomsen, direktør i DoseSystem.com.

Jesper K. Thomsen, direktør i DoseSystem.com. 
Jesper K. Thomsen, direktør i DoseSystem.com. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper K. Thomsen
Direktør i DoseSystem.com

De velfærdsteknologiske produkter er altså den mindste brik i spillet – den største er den implementering, der får personalet til at tage produktet til sig og borgerne til at bruge det.

Jesper K. Thomsen
Direktør i DoseSystem.com

Velfærdsteknologi er for mange et stort begreb, der har tendens til at vokse sig større, når snakken falder på, hvad vi skal med det.

Fakta
Velfærdsteknologidebatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den politiske og faglige debat om velfærdsteknologi i Danmark.

Løbende inviterer vi derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for velfærdsteknologiområdet.


Velfærdsteknologidebatten vil i den kommende tid sætte fokus på , 
hvordan man bedst muligt udbreder den bedste velfærdsteknologi på tværs af kommuner og regioner.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

Egentlig er det meget enkelt: Vi skal løse problemer. Teknologi er en fantastisk genvej til løsninger, der er reelle behov for i samfundet – så længe vi husker at tage udgangspunkt i problemet og ikke falde i den oplagte fælde: alt det, der er teknologisk muligt. 

Velfærdsteknologi handler om at skabe enkle løsninger på ofte komplekse udfordringer og bidrage med værdi til dem, der har brug for hjælp. Hvad enten det gælder omsorgssektoren eller borgerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ting tager tid
I DoseSystem har vi de seneste to-tre år i tæt samarbejde med borgere og sundhedsfagligt personale i landets kommuner udviklet et medicinhuskersystem, der består af en medicinkasse, en pilleæske og en app. Løsningen skaber overblik for borgere og personale, er konstant forenklet funktionelt og produceres i dag til en pris, der giver positive business cases.

Skabte vi DoseSystem, fordi vi kunne? Nej. Vi gør det her, fordi det er et must at finde en løsning på det problem, at mange ikke får deres medicin til tiden. Sælger det så sig selv? Nej. Ting tager tid, og det gælder også værdifuld velfærdsteknologi.

I kommunerne siger man, at der er en 20/80-regel, nogen kalder det endda en 10/90-regel: 10 procent produkt og 90 procent implementering. De velfærdsteknologiske produkter er altså den mindste brik i spillet – den største er den implementering, der får personalet til at tage produktet til sig og borgerne til at bruge det.

Gør velfærdsteknologi til en ven
Jeg tror, at en af de helt store opgaver ligger i at vække personalets tillid til, at velfærdsteknologi både er deres og borgernes ven. Personalet vil gerne yde det menneskeligt bedste og føler nogle gange, at de tager noget fra borgerne, når de giver dem et stykke ”teknologi”.

Som vi oplever det i DoseSystem, tager velfærdsteknologi ikke noget fra borgere, der vil og rent faktisk kan selv, men giver dem derimod mere værdighed og mere frihed, fordi de bliver mere selvhjulpne. Det sidste er endda et krav, hvis vi skal udvikle os fra forsørgersamfund til bidragssamfund. 

Overordnet mener jeg, at alfa og omega for implementeringen af velfærdsteknologi er, at alle partner får et positivt udbytte. Det er ikke tilfældet med robotstøvsugeren, som desværre for mange er blevet synonym for velfærdsteknologi, fordi servicen – rengøringen – ikke bliver bedre. 

Velfærdsteknologiske løsninger skal ikke nødvendigvis være teknologi-monstre, der bidrager med mere og flere muligheder – men det er et must, at de bidrager med bedre og mere enkle løsninger, end vi havde før. Så skal implementeringen nok lykkes.

Stærk tro på fremtidens samarbejder
For at hjælpe implementeringen af DoseSystem – og dermed medicin til tiden – endnu bedre på vej, har vi indledt et test-samarbejde med Aabenraa Kommune. Vi håber, at resultatet af denne test giver DoseSystem medvind ind i andre kommuner, så vi ikke skal bruge ressourcerne på at teste i alle kommuner. 

Desuden har vi oprustet vores salg, så vi kan nå bredere og mere effektivt ud til de mennesker, vi ikke omtaler som kunder, men som samarbejdspartnere. Det er i den ånd, DoseSystem blev til, og sådan vi helst arbejder med løsningen af problemer. 

Summa summarum er, at de borgere, der indtil videre i test og drift har brugt DoseSystem, er positive. Det samme gælder de kommuner, der er i gang med implementeringen. Endelig oplever vi en enorm interesse og imødekommenhed hos landets kommunale ledere og beslutningstagere, hvoraf mange kontakter os af sig selv, fordi de har hørt om DoseSystem. 

Vi ser derfor lyst på fremtiden – for velfærdsteknologiske løsninger generelt og for DoseSystem både herhjemme og i udlandet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper K. Thomsen

Grundlægger og direktør, DoseSystem
designer (Danmarks Designskole 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024