18.000 på kontanthjælp i ni af de seneste ti år

DOKUMENTATION: Kontanthjælp er en midlertidig overførselsindkomst til personer, der ikke kan forsørge sig selv. Men 17.908 borgere har været på kontanthjælp i mere end ni af de seneste ti år, viser ny KL-analyse. Se analysen her.
Jørgen Skadhede
Kontanthjælp er samfundets nederste sociale sikkerhedsnet, når alle andre muligheder for forsørgelse ikke er til stede.

Som udgangspunkt er kontanthjælp en midlertidig overførselsindkomst, men 17.908 personer har været på kontanthjælp i mere end ni af de seneste ti år, viser en ny analyse fra Kommunernes Landsforening (KL).

5.000 på uafbrudt kontanthjælp i ti år
Heraf har cirka 5.000 været på kontanthjælp uafbrudt de sidste ti år. De har ofte et misbrugsproblem eller er for syge til at arbejde, men omvendt har kommunen altså ikke vurderet, at de var syge nok til at få førtidspension. I denne gruppe er der en overrepræsentation af borgere fra såkaldt mindre udviklede lande.

De cirka 18.000 personer, der har været på kontanthjælp i over 90 procent af de seneste ti år, udgør dog kun fire procent af alle de personer over 28 år, som har modtaget kontanthjælp på et eller andet tidspunkt i løbet af de sidste ti år.

Dokumentation

Analysens hovedkonklusioner

  • 11,5 procent af befolkningen på 28 år og derover har været på kontanthjælp (aktiv og passiv) på et tidspunkt inden for de seneste 10 år.

  • Forholdet mellem tiden i aktivering og på passiv ydelse er nogenlunde ens på tværs af de grupper, som har været på kontanthjælp mellem 1 og 10 år ud af de seneste 10 år.

  • De 10 pct. af kontanthjælpsmodtagerne, som har været på kontanthjælp i kortest tid, har i gennemsnit været på kontanthjælp i mindre end én måned over de seneste 10 år.

  • De 10 pct. af kontanthjælpsmodtagerne, som har været på kontanthjælp i længst tid har i gennemsnit været på kontanthjælp i 8,8 år ud af de seneste ti år.

  • Der findes en mindre gruppe af kontanthjælpsmodtagere, ca. 5.000, som konstant har været på kontanthjælp over den tiårige periode.

  • I gruppen af kontanthjælpsmodtagere, som konstant har været på kontanthjælp over den tiårige periode er der en overrepræsentation af borgere fra "mindre udviklede lande".


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024