Debat

Fra drømmen til virkeligheden

DEBAT: Løkke drømmer om et arbejdsudbud, der i 2020 er blandt de højeste i verden. Bliver det ved drømmen, er alternativet skræmmende, skriver direktør i New Insight, Peter Plougmann.
Løkkes drøm bliver forhåbentligt opfyldt, for alternativet ser slemt ud, skriver Peter Plougmann.
Løkkes drøm bliver forhåbentligt opfyldt, for alternativet ser slemt ud, skriver Peter Plougmann.Foto: New Insight
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Plougmann
Direktør, New Insight

Statsministeren fremlagde for nylig sin vision for Danmark 2020. Rigdom og rimelighed er de bærende mål. Forhåbentlig er det udtryk for et ønske om både velstand og social retfærdighed.
Et helt centralt punkt i Løkkes drømme er, at det danske arbejdsudbud i 2020 skal være blandt de 10 højeste i verden. Det er nok nærmere en forudsætning og et middel til at nå målet om velstand end et mål i sig selv.

Spørgsmålet er, hvorledes denne forudsætning kan opnås, og svarene herpå er mange.
Det er ikke kun en forøgelse af antal personer i arbejdsstyrken, der er relevant. En mere præcis beskrivelse af, hvad der skal sigtes imod, er antallet af timer, den danske arbejdsstyrke er i beskæftigelse på et effektivitetsniveau, der er internationalt konkurrencedygtigt, i relevante job og sektorer. Der er således både krav til arbejdsmarkedets udbudsside og til efterspørgslen.

Fleksibel forbliven frem for fleksibel afgang
Ser vi først på udbudssiden, så er det forstemmende, at det første, der falder folk ind, er efterlønsordningen. Der er nemlig mange andre måder at sikre udbuddet af arbejdskraft på.

De vanskeligheder, der er med at tiltrække og fastholde højtuddannede udlændinge i Danmark, må fjernes, også uanset ledighedsniveauet.

Peter Plougmann
Direktør, New Insight

Når det gælder en for tidlig afgang fra arbejdsmarkedet er spørgsmålet, hvordan man kan overtale velkvalificerede og raske folk med omfattende selvpensioner til en fleksibel forbliven på arbejdsmarkedet. Det skal ske i stedet for, som nu, at tale om fleksibel afgang ud fra stigmatiserende seniorpolitiske overvejelser bygget på forældede opfattelser af, hvad voksne mennesker finder tiltrækkende i den sidste tredjedel af deres liv.

Nærvær frem for fravær
Dernæst må vi kigge på sygefraværet, der i stigende grad skyldes stress og livsstilssygdomme, og som udgør uacceptable tab af årlige arbejdstimer. Fravær må erstattes af nærvær på arbejdspladserne. Det kræver målrettet arbejde med at udvikle en arbejdsmiljøindsats og en balance mellem arbejde og dagligliv. En indsats, der svarer til Danmark i det 21. århundrede, som kan afløse den nuværende, der udspringer af industrisamfundets mål og midler.
En styrkelse af virksomhedernes sociale kapital er en forudsætning for en markant reduktion i fravær til fordel på produktivitet og arbejdsudbud.

Styret indvandring
Vi kan øge udbuddet af arbejdskraft via indvandring. Den demografiske kraft, som rammer Danmark i de næste 10 år, er voldsom, og selvom man risikerer at blive kaldt politisk tonedøv, så er der ingen vej uden om styret indvandring af højt kvalificerede familier.
De vanskeligheder, der er med at tiltrække og fastholde højtuddannede udlændinge i Danmark, må fjernes, også uanset ledighedsniveauet.

Udvikling af AMU
Produktivitet og effektivitet på danske arbejdspladser må i centrum for en indsats, der øger værdien af arbejdskraftens indsats. Der er et massivt misforhold mellem fremtidens jobkrav og hundredtusindvis af personer på det danske arbejdsmarked.
AMU-systemet fylder 50 år i 2010. Det 21. århundredes AMU-system skal udvikles, så de alt for mange kortuddannede med kompetencer til de forkerte jobs og erhverv, reelt kan udfylde de job, vi bør have skabt i 2020.

Arbejdsbesparende teknologi
Endelig er balancen mellem offentlig og privat beskæftigelse et problem, der tilspidses dag for dag. Faldet i private jobs kombineret med væksten i offentlige jobs truer i uhørt grad grundlaget for en effektiv udnyttelse af arbejdsudbuddet i 2020.
Fokus på arbejdsbesparende teknologi og organisationsudvikling må bidrage til at reducere det offentliges behov for arbejdskraft i de næste 10 år.   

Alternativet: Californisk syge
Vi behøver blot at kigge mod Californien, hvis vi vil se et skræmmende eksempel på, hvad der kan ske, hvis ikke vi lykkes med at gøre Løkkes drømme til virkelighed.
Fra at være verdens 9. største og mest innovative og kreative økonomi er Californien i dag næsten gået fallit. Det har medført en massiv udvandring af højt kvalificerede, udenlandske familier, konkurser og massefyringer i hightech-industrier og offentlige ansatte, der kun får løn i fire af ugens fem dage. Dertil kommer en frigivelse af titusindvis af kriminelle, fordi man ikke har råd til at holde dem i fængsel, og en gældsætning, som truer en fornyelse af erhvervslivet i Californien.

Denne californiske syge får allerede i dag middelklassen og overklassen til at reagere. De har påbegyndt deres eksodus fra Californien - det skal vi gerne undgå bliver tilfældet i Danmark i 2020.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Peter Plougmann

Direktør, ejer og stifter, Plougmann-Copenhagen, fhv. direktør, Deloitte Consulting
mag.scient.soc. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024