Kommuner åbner armene for LO's hjælpepakke

LEDIGHED: Trods KL's modstand er et flertal af kommunerne positivt indstillet eller afventende over for LO's hjælpepakke til jobcentrene, viser rundspørge. Bekymrende med KL's modstand, mener LO.
Mange kommuner vil  - modsat KL - gerne samarbejde med LO i jobcentrene.
Mange kommuner vil - modsat KL - gerne samarbejde med LO i jobcentrene.
Anders Heissel

Jeg synes, det er positivt, at LO og a-kasserne vil være med. Og derfor er det mærkeligt, at KL sagde nej til forslaget så hurtigt, uden at det var blevet undersøgt nærmere, hvad LO ville.

Kirsten Jensen (S)
Borgmester i Hillerød

KL smækkede døren hårdt i, da LO for nylig bankede på og tilbød gratis at hjælpe landets jobcentre med at finde job til forsikrede ledige.

Men rundtom i kommunerne bliver jobcentrenes døre nu alligevel åbnet for LO, viser en rundspørge foretaget af Altinget.dk. Ud af 18 kommuner i hele landet er seks kommuner absolut positive over for at samarbejde med LO, ni kommuner svarer "ved ikke", mens kun to helt afviser tilbuddet fra LO. (Se fakta nederst på siden.)

Hillerød vil gerne
Og Kirsten Jensen (S), borgmester i Hillerød Kommune, forstår da heller ikke, hvorfor KL var så hurtige til at afvise tilbuddet.

"Jeg synes, det er positivt, at LO og a-kasserne vil være med. Og derfor er det mærkeligt, at KL sagde nej til forslaget så hurtigt, uden at det var blevet undersøgt nærmere, hvad LO ville," siger Kirsten Jensen.

Derfor er hun heller ikke i tvivl om, at LO vil komme til at hjælpe med at få de ledige i arbejde i Hillerød.

"Der er ingen tvivl om, at vi har ansvaret, men det kan jo gøres på rigtig mange måder. Det arbejdsmarked, som vores arbejdsløse dækker, er geografisk meget bredt, og det stemmer med a-kasserne, der også dækker bredt, så det kan vi drage nytte af. Desuden har LO en arbejdsmarkedsekspertise, som vi kan drage nytte af," siger Kirsten Jensen.

Rudersdal vil måske også gerne
Og selv i Rudersdal Kommune, hvor KL's formand Erik Fabrin (V) er borgmester, bliver døren åbnet på klem.

"Vi er da åbne over for samarbejdet, hvis LO kan tilbyde noget, der er billigere end det, vi selv laver," siger Birgitte Schjerning Povlsen (K), formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget i Rudersdal Kommune.

Men selv om KL-formand Erik Fabrin (V) og siden Erik Nielsen (S), formand for KL's Erhvervs- og Arbejdsmarkedudvalg, var hurtige med at afvise ideen fra LO, er modstanden tilsyneladende blevet mindre centralt i KL, erkender netop Erik Nielsen.

Dokumentation

Rundspørge til 18 kommuner:

Følgende kommuner er blevet spurgt om holdningen til LO's hjælpepakke til forsikrede ledige i jobcentrene.

1. Per Tærsbøl (K), borgmester i Helsingør Kommune:
"Jeg synes, det er skønt, at nogen tager initiativer på beskæftigelsesområdet, og det er fint, at arbejdsmarkedets parter gør det. Jeg er bestemt ikke negativ, men jeg vil se forslaget først. Det kommer an på, hvad forslaget indeholder, og så vil vi tage stilling til det."

2. Jørn Larsen (S), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn Kommune:
"Det er helt klart noget, kommunen vil tage imod. Frederikshavn Kommune er fra statens side underfinansieret på området. Kan vi få lavet en god aftale, der gør, at vi nemmere kan komme igennem og til lavere omkostninger, end hvis vi selv gør det, så vil vi helt klart tage imod det. Noget af det, vi vil tage imod fra LO, er, at de vil tilbyde at tage de ledige de første ni måneder af deres ledighedsperiode og lave jobplaner for at få dem tilbage i arbejde."

3. Ole Nielsen, direktør i job- og familieudvalget i Ballerup Kommune:
"Vi vil først se tilbuddet, før vi tager stilling til det, og så kommer det an på indholdsdelen."

4. Ib Terp (S), borgmester i Brøndby Kommune:
"Hverken ja eller nej. Jeg vil ikke tro, at vi overlader det hele til dem, men det er da meget tænkeligt, at vi kan lave et samarbejde, fordi der må være et vist overlap. Bliver jeg bekræftet i den antagelse, så kan vi snakke om det."

5. Stig Vestergaard (S), borgmester i Lolland Kommune:
"De har vi ikke taget stilling til endnu."

6. Kirsten Jensen (S), borgmester i Hillerød Kommune:
"Jeg synes, det er positivt, at LO og a-kasserne vil være med. Og derfor er det mærkeligt, at KL sagde nej til forslaget så hurtigt, uden at det var blevet undersøgt nærmere, hvad LO ville."

"Ingen tvivl om, at vi har ansvaret, men det kan jo gøres på rigtig mange måder. Det arbejdsmarked, som vores arbejdsløse dækker, er geografisk meget bredt, og det stemmer med a-kasserne, der også dækker bredt, så det kan vi drage nytte af. Desuden har LO en arbejdsmarkedsekspertise, som vi kan drage nytte af."

"Vi er åbne over for det, fordi vi gerne vil arbejde sammen med forskellige aktører uden for rådhuset og ude på jobcentrene. Måske kan vi lave en bedre arbejdsdeling mellem a-kasserne og jobcentrene, så de ledige ikke skal henvende sig begge steder. Vi vil også gerne tale med LO om, hvorvidt der kan være andre aktører, der kan hjælpe med, eksempelvis folk, der står uden for en a-kasse, fordi de ikke har fået sig meldt ind."

7. Erik Nielsen (S), borgmester i Rødovre:
"Vi vil sige tak for tilbuddet fra LO, men i første omgang har det ingen interesse. Vi vil gerne have slået vores afdelinger sammen på en god måde og se det i et samlet perspektiv, før vi samarbejder med fagbevægelsen. Vi synes ikke dårligt om LO, men vi er nødt til at finde vores ben i den nye struktur. Jeg kan godt forstå, at LO prøver at påvirke lovgivningen, så der er ikke noget unaturligt i deres forsøg. A-kasserne er nervøse for, at regeringen vil lægge endnu mere ud til kommunerne. Men vi mener stadig, at a-kasserne har en vigtig rolle at spille."

8. Hans Møller Olsen (V), formand for Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget i Odsherred Kommune:
"Vi skal naturligvis have en god dialog med LO i den proces, vi er inde i omkring det enstrengede system. Men derfra og så til, at de bliver en direkte aktør på banen, er et stykke. Det kan jeg ikke helt forestille mig er muligt med det nuværende grundlag. Det er den rigtige måde at samle forsikrede og ikke-forsikrede i et system, når det drejer sig om at skaffe mennesker i arbejde, og hvis LO skal sidde på et af holdene i jobcentret, siger jeg nej."

9. Henning Jensen Nyhuus (S), borgmester i Randers Kommune:
"Det har vi ikke taget stilling til endnu, og hvis vi vil lave en aftale, laver vi en lokal aftale. Og jeg ved ikke, hvornår vi tager stilling til det."

10. Torben Nørregaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune:
"Jeg kender ikke til tilbuddet fra LO og kan derfor ikke udtale mig om det."

11. Finn Andersen (K), formand for Beskæftigelsesudvalget i Ringsted Kommune:
"Det kunne godt tænke sig, fordi det er i tråd med et projekt, vi kører i forvejen, hvor de ledige får tilbudt at komme i træningscenter og jobcenter, som vi får tilskud til af staten. Hvis det er noget, som LO tilbyder gratis til os, er det noget, vi vil overveje. Det er vigtigt at få de ledige i arbejde og holde dem i god form. Jeg synes, man skal være åben over for et godt tilbud."

12. Preben Bucholt, direktør i familie og beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune:
"Vi vil meget gerne lave et uddybende samarbejde med a-kasserne, og så må vi diskutere, hvordan det samarbejde skal fungere. Vi må få enderne til at hænge sammen. Vi vil godt samarbejde, men vi skal finde ud af, hvad tilbuddet går ud på. Om LO vil overtage alt de første ni måneder, og vi så skal holde os væk, eller om vi skal være fælles om det."

"Vi vil gerne have så meget hjælp og bistand som overhovedet muligt, men det er også et spørgsmål om tilrettelæggelse. Vi tager altid positivt imod et samarbejde, men det er mere måden, hvorpå det skal foregå, og det her kræver en mere grundig diskussion. Ja til samarbejde og ja til udvidet samarbejde, men til et samarbejde, som alle parter kan leve med."

13. Jørgen Peter Holst, jobcenterchef i Odense Kommune
"Det kan jeg ikke svare på. Vi mangler det indholdsmæssige i det, før vi kan tage stilling til det. Hvad er nyt i forhold til det, de (LO) laver i dag, det mangler vi at se, så vi venter med spænding på det. Det kan jo være noget anderledes end det, de har i dag, så vi vil se, om det har effekt."

14. Bente Bendix Jensen (V), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune.
"Esbjerg Kommune er pilotjobcenter og har i den forbindelse haft et godt samarbejde med LO. Jeg synes, at man altid skal arbejde sammen med hele den faglige organisation. Så når LO tilbyder at ville hjælpe i den her proces, så kan man kun sige ja tak til det."

15. Poul Linder Nielsen (S), borgmester i Roskilde Kommune:
"Vi har ikke set tilbuddet endnu, og har derfor ikke drøftet det endnu. Men vi vil aldrig afvise et tilbud på forhånd. Det er hverken ja eller nej på det her tidspunkt."

16. Arne Thomsen (V), næstformand for Beskæftigelsesudvalget i Herning Kommune:
"Jeg tror, at vi vil være åbne over for tilbuddet. Vi vil bare gerne se tilbuddet, inden vi siger ja til noget, og vi skal have møde den 2. april i Beskæftigelsesudvalget, og hvis vi ser et tilbud inden, så drøfter vi det. Vi har et rigtigt godt forhold til arbejdsmarkedets parter i Det Lokale Beskæftigelsesråd. Jobcentret har også et godt forhold til de forskellige fagforeninger, så vi er åbne over samarbejdet."

17. Birgitte Schjerning Povlsen (K), formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget i Rudersdal Kommune:
"Vi er åbne for en dialog, så kan vi se på det derfra. Vi har jo været pilotjobcenter, så vi har været en af de kommuner, der har kørt enstrenget lige fra starten af, og det har vi ganske gode erfaringer med. Vi er da åbne over for samarbejde, hvis LO kan tilbyde noget, der er billigere end det, vi selv laver, så kan man diskutere det. Jeg synes, at LO skal specificere deres tilbud, også kan man se på det."

18 . Jesper Zwisler, socialdirektør i Frederiksberg Kommune:
"Hos os er holdningen den, at vi i princippet altid er åbne over for samarbejde med alle parter, hvis det giver mening i forhold til at lave den bedst mulige indsats over for ledige. Men det er svært at svare på, fordi der ikke ligger et konkret tilbud. Vi samarbejder i forvejen med LO i det lokale beskæftigelsesråd. Vi er positive over for alle henvendelser - også LO, der har har vist, at de på nogle områder er kvalificerede."


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024