Opbakning til udspil om international arbejdskraft

UDSPIL: Regeringens udspil til mere og nemmere international arbejdskraft får positiv modtagelse hos aktørerne. AC ønsker en bredere diskussion.
De berørte aktører på arbejdsmarkedet er tilfredse med regeringens udspil "Styrkelse af den internationale rekruttering".
De berørte aktører på arbejdsmarkedet er tilfredse med regeringens udspil "Styrkelse af den internationale rekruttering". Foto: colourbox.com
Kristian Aaskov Nielsen

Det skal være nemmere for udlændinge at arbejde i Danmark. Det er den overordnede linje i regeringens udspil Styrkelse af den internationale rekruttering. Udspillet møder bred opbakning fra berørte aktører på arbejdsmarkedet - heriblandt Dansk Arbejdsgiverforening.

"At tiltrække og fastholde kvalificerede udlændinge er en del af løsningen, når vi taler om de store udfordringer for det danske samfund. Det er derfor rigtig godt, at regeringen med disse konkrete og praktiske forslag optimerer de rutiner, som gælder for modtagelsen af udenlandsk arbejdskraft. Forslagene vil gøre det nemmere for de udlændinge, som der er bred enighed i Folketinget om, at vi har brug for," skriver direktør Henrik Bach Mortensen i en pressemeddelelse.

Regeringen varslede allerede udspillet i sit arbejdsprogram "Danmark 2020". Her lagde man blandt andet op til, at bureaukratiet skulle udryddes, og det skulle være nemmere at få en international uddannelse i Danmark.

Nemmere adgang til myndighederne
Med en lang perlerække af initiativer ønsker regeringen at imødekomme noget af de praktiske barrierer, som såvel virksomheder og udlændinge har oplevet. Hos Dansk Erhverv er man derfor tilfreds.

"Det er et lille - men godt skridt i retningen af at få udlændinge til at arbejde i Danmark," siger arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv, Ole Steen Olsen, til Altinget | Arbejdsmarked.

Blandt de mange enkelte initiativer peger Ole Steen Olsen på den ene digitale indgang som et af de mere effektfulde tiltag.

"Det bliver rigtigt godt med en digital indgang, så man ikke sendes rundt i systemet. Det vil for mange af vores medlemmer være en stor lettelse. Nu er man på herrens mark, hvis ikke der er en virksomhed, der kan hjælpe," siger Ole Steen Olesen.

AC: Vi skal være mere selektive
I Akademikernes Centralorganisation byder man ligeledes initiativerne velkommen, som gør det nemmere for kvalifiseret arbejdskraft at være i Danmark. Alligevel mener de, at man bør kigge mere selektivt på, hvem man inviterer til Danmark.

"Vi er meget internationalt orienteret i forhold til at byde udlændinge velkommen. Men man mangler den store attraktivitetes-diskussion. Det er gode små forbedringer. Men på sigt mangler man en større diskussion af, hvem man vil have til landet," siger Niels Lykke Jensen, som er politisk chef i AC.

Niels Lykke Jensen henviser til, at man i Canada er langt mere selektiv i forhold til, hvilke grupper man ønsker til landet. Han peger blandet andet på, at den hjemlige diskussion er alt for konjunkturbestemt.

Dokumentation
Det vil regeringen:

Vejledningspakker

Udenlandske studerende og udenlandske arbejdstagere og deres medfølgende familie skal tilbydes vejledningsmateriale, der giver et samlet overblik over mulighederne for at studere henholdsvis arbejde og bo i Danmark og hjælper med at finde vej i forhold til ansøgningsskemaer, mv.

Etablering af fysiske 'one-stop-shops' i de fire største universitetsbyer (København, Århus, Odense, Aalborg)
Udenlandske arbejdstagere og deres medfølgende familie skal ved at henvende sig ét sted kunne få vejledning og offentlig service på tværs af relevante myndigheder samt indlevere ansøgninger og få bistand til at indgive en digital ansøgning.

Digital indgang til 'myndighedsdanmark'
Det er målet, at virksomheder og udenlandske arbejdstagere skal have én samlet digital indgang til at søge om offentlig services og nødvendige tilladelser på tværs af myndigheder. Det gælder opholdstilladelse samt evt. forudgående offentlige autorisationer for f.eks. sundhedspersonale samt efterfølgende offentlige services som f.eks. personnummer, skat, daginstitution, kørekort, mv.

Fastholdelse af udlændinge uddannet i Danmark
Udenlandske studerende, der færdiggør en videregående uddannelse i Danmark, skal have lettere adgang til at blive i Danmark som arbejdstagere.

Styrket kontrol af studerende i Danmark
Forbedring af rekrutteringen af udenlandske studerende og skærpet kontrol i forbindelse med ansøgninger om studieopholdstilladelse i Danmark skal sikre, at der alene er tale om reelle studerende med de fornødne kompetencer til at gennemføre en uddannelse i Danmark.

Kilde: Integrationsministeriet

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024