Debat

3F til Radikale: Jeres forslag om import af arbejdskraft er tonedøvt og kyskoldt

DEBAT: Radikale lukker øjnene for fakta, når partiet igen og igen foreslår at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft. Det er direkte tonedøvt, skriver 3F's forbundssekretær. 

Det lader til at være gået Radikales næse forbi, at særligt 3F-brancher har ganske betydelige udfordringer med udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, skriver 3F-forbundssekretær Søren Heisel.
Det lader til at være gået Radikales næse forbi, at særligt 3F-brancher har ganske betydelige udfordringer med udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, skriver 3F-forbundssekretær Søren Heisel.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Heisel
Forbundssekretær, 3F

Radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, hiver på Altinget 10. november fat i en af partiets gamle travere. Nemlig forslaget om en generel nedsættelse af beløbsordningen, så det bliver lettere for virksomheder at importere såvel ufaglært som faglært arbejdskraft til Danmark. 

Hun angiver to grunde til, at nedsættelsen er nødvendig.

For det første beretter danske virksomheder fortsat om mangel på kvalificeret arbejdskraft, og at de rekrutterer forgæves. Samira Nawa glemmer imidlertid at fortælle, at antallet af forgæves rekrutteringer siden sidste år er halveret. Det viser den seneste survey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) fra september.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Samtidig glemmer hun at fortælle, at et stort antal af de forgæves rekrutteringer sker inden for den offentlige sektor og altså ikke inden for det private. Der ligger i mine øjne en betydelig overdramatisering af rekrutteringsudfordringen i beskæftigelsesordførerens indlæg.

For det andet skriver Samira Nawa, at udlændinge kun kan komme til Danmark, hvis de bliver tilbudt en årsløn over 436.000 kroner om året. Det er simpelthen ikke rigtigt.

Enten aner Radikale ikke, hvordan de rent faktisk vil sikre sig mod udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft. Eller også er de bare kyskolde. Jeg ved snart ikke, hvilket af de to, der er værst.

Søren Heisel
Forbundssekretær, 3F

Ingen har vundet på Radikales finanslov
For det første kan alle borgere i EU komme til Danmark og arbejde. Der er i øjeblikket omkring 16 millioner ledige i EU, så der er nok at tage af.

For det andet har Radikale tilsyneladende glemt, at de med sidste års finanslovsaftale selv fik gennemført en udvidelse af positivlisten, sådan at virksomheder nu også kan importere faglært arbejdskraft inden for områder, hvor STAR vurderer, at der er konkret mangel på kvalificeret arbejdskraft.

De eneste krav er, at virksomhederne skal tage samfundsansvar og have lærlinge, samt at den udenlandske medarbejder skal have en løn svarende til nedre kvartil inden for de pågældende områder. Og det er altså et lønniveau betragteligt under de 436.000 kroner om året.

Indtil videre har fire, jeg gentager fire, udlændinge fra lande uden for EU fået ophold via den nye ordning, som trods alt trådte i kraft i juli. Alt tyder på, at virksomhederne simpelthen ikke har et så stort rekrutteringsbehov, at de vælger at benytte allerede eksisterende muligheder.

Læs også

Virksomheder har alle muligheder
Vi står altså i en situation, hvor danske virksomheder til hver en tid kan importere arbejdskraft fra hele EU. Lige fra ufaglærte til højtuddannede specialister. Det kunne de i går, det kan de i dag, og det vil de også kunne i morgen.

Derudover kan virksomhederne importere faglært arbejdskraft fra øvrige lande via positivlisten for faglærte inden for områder, hvor STAR's analyser viser, at der er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Her skal lønnen være medianen for lønnen i branchen.

Hertil kommer, at der findes en positivliste for højtuddannede. Den giver mulighed for opholdstilladelse til udlændinge, der er blevet tilbudt et job, som står på listen over erhverv, hvor der er mangel på højt kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Her skal lønnen svare til, hvad der er de sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår i branchen.

Endelig er der den beløbsordning, som Samira Nawa henviser til. Den skal sikre, at virksomheder, der ønsker at hente forskellig slags arbejdskraft uden for EU, kan gøre det, hvis de som minimum betaler en løn, inklusive pension og feriepenge, svarende til 436.000 kroner om året. 

Tonedøvt forslag
Coronakrisen har sendt mere end 20.000 3F’ere ud i ledighed. I min verden er det mildest talt et tonedøvt signal at sende til dem, når Radikale nu vil gøre konkurrencen om de tilbageværende jobs endnu større.

Det lader til at være gået Radikales næse forbi, at vi i Danmark inden for særligt 3F-brancher har ganske betydelige udfordringer med udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, der opholder sig både legalt og illegalt i Danmark.

Derfor har 3F tidligere her på Altinget forsøgt at få partiet til at forholde sig til, hvordan de vil kontrollere, at en nedsættelse af beløbsgrænsen ikke fører til flere problemer med underbetaling, udnyttelse og snyd, end vi allerede ser i dag.

Hver gang jeg har spurgt, får jeg forblommede svar om de samfundsøkonomiske fordele ved import af udenlandsk arbejdskraft – ikke ét ord om konkrete kontrolforanstaltninger. Det efterlader mig med ét af to indtryk.

Enten aner Radikale ikke, hvordan de rent faktisk vil sikre sig mod udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft. Eller også er de bare kyskolde og indregner underbetaling og udnyttelse som en del af 'krigsomkostningerne' ved at sænke beløbsgrænsen. Jeg ved snart ikke, hvilket af de to, der er værst.

Når det kommer til import af udenlandsk arbejdskraft, synes den radikale politik fortsat at være: "Vi ved, hvad vi mener, vil I venligst lade være med at forstyrre os med fakta."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024