Debat

Afgående VUC-rektor: Omskoling er et alternativ til Arnes tidlige pension

DEBAT: For fysisk nedslidte borgere som Arne kan et sporskifte gennem omskoling og opkvalificering være et alternativ til lidt tidligere pension, skriver afgående VUC-rektor Anne G. Sørensen.

Omskoling er det rette alternativ til en tidlig pension, stress eller fysiske gener for mange, skriver Anne G. Sørensen. 
Omskoling er det rette alternativ til en tidlig pension, stress eller fysiske gener for mange, skriver Anne G. Sørensen. Foto: Pressebillede
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne G. Sørensen
Afgående rektor på VUC Lyngby

I denne valgperiode har et tilbagevendende emne været muligheden for tidlig pension til nedslidte. Men den model, som regeringen nu har præsenteret, vil for mange ikke være nok.

Kræfterne kan slippe op, lang tid før den tidlige pensionsret (måske) indtræffer. Derfor bør rengøringsassistenten, byggeriarbejderen og nedriveren i stedet overveje et sporskifte, i årene før metaltrætheden for alvor sætter ind.

42 år er lang tid
Da regeringen den 18. august præsenterede dens længeventede udspil for tidlig pension for udvalgte grupper på arbejdsmarkedet, var der givetvis mange, der fulgte med i spænding. Det var fra starten klart, at ikke alle ville være omfattet af ordningen, men hvem der ville blive en del af den heldige, udvalgte gruppe, stod først klart efter regeringens præsentation.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Som bekendt blev antallet af år på arbejdsmarkedet den bærende faktor i regeringens plan. Nærmere bestemt skal du have været mindst 42 år på arbejdsmarkedet, hvis du vil gøre dig forhåbninger om en tidlig tilbagetrædelse. 44 år hvis du vil gå på pension tre år før folkepensionsalderen.

Mange er nok enige i, at over 40 år på arbejdsmarkedet er lidt af en bedrift og bør give ret til at læne sig tilbage og høste frugterne af de mange års arbejde. Men 42 år er også lang tid og for nogen for lang tid - især i et nedslidende job.

Hvad gør Arne så, hvis den forventede pensionsalder ligger skræmmende langt ude i fremtiden? På VUC vil vores svar altid være: omskoling og opkvalificering, så nye veje åbner sig.

Anne G. Sørensen
Afgående rektor på VUC

Hvad gør Arne så, hvis den forventede pensionsalder ligger skræmmende langt ude i fremtiden? På VUC vil vores svar altid være: omskoling og opkvalificering, så nye veje åbner sig.

VUC hjælper folk videre
Før og under min tid som først underviser og siden leder og rektor har VUC forandret sig. I tidligere årtier har vi hjulpet de første generationer af kvinder ud på arbejdsmarkedet.

I dag er vi blandt andet med til at styrke flygtninge og indvandreres sproglige kompetencer og hjælpe dem til at begå sig i det danske samfund og på det danske arbejdsmarked. Vores kursistsammensætning er mangfoldig, og vi hjælper mange videre. Også dem der er kørt fast i arbejdsrutiner og -opgaver.

Ifølge en rapport fra tidligere i år udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er ni ud af ti i beskæftigelse eller under uddannelse, to år efter at have taget en HF på VUC, og det er særligt uddannelser som pædagog og socialrådgiver, der trækker.

Andelen af kursister der modtog kontanthjælp eller uddannelseshjælp, før de startede på en HF på VUC, var 12 procent. Det tal mere end halveres to år efter endt HF.

Omskoling er et alternativ til tidlig pension
Med andre ord kan VUC være stedet, hvor Arne skifter spor og tager første skridt mod at blive pædagogisk assistent i stedet for tømrer, stedet hvor SOSU-medhjælperen Mikael kan blive klar til kontoruddannelsen, eller hvor Samira kan udforske drømmen om at blive skiltemaler i stedet for pædagog.

Læs også

Det sker allerede i praksis. I løbet af min tid som rektor har vi på VUC Lyngby for eksempel hjulpet en tidligere kok, der var træt af de lange arbejdsdage og den hårde tone i køkkenet såvel som en tidligere mekaniker i retning af lærerstudiet.

Jeg tror på, at omskoling er det rette alternativ til en tidlig pension, stress eller fysiske gener for mange flere.

Desværre kan tanken om igen at tage plads på skolebænken med lektier, karakterer og mulige nederlag til følge skræmme mange. Sådan må det ikke være.

Alle kan ændre spor
Arbejderbevægelsens Erhvervsråds rapport viser, at der rundt omkring på landets VUC’er går en del unge og voksne med afbrudte uddannelsesforløb bag sig, kursister som har klaret sig dårligt i dansk og matematik i folkeskolen, eller som kommer fra hjem med ufaglærte forældre.

Arne, Asma og Irina kan også ændre spor, selvom de har brug for støtte i form af ekstra matematik eller dansk som andetsprogsundervisning. Det kan de også, selvom deres sidste møde med en uddannelsesinstitution ligger mange år tilbage og måske ikke engang var et vellykket møde.

Et nyligt eksempel jeg har set på netop det, var en blomsterdekoratør, der efter at have skadet håndleddet, ønskede at uddanne sig indenfor et andet erhverv relateret til udeliv og natur.

Hun stod overfor den ekstra hurdle, at hun er ordblind og derfor med god grund kæmper lidt ekstra med ordene. Men det kan altid lade sig gøre at vælge en ny vej i livet, og hun tager nu fag på HF-niveau - selvfølgelig med ekstra støtte for ordblinde.

Det er bare at gribe muligheden, for en grebet mulighed kan være det, der gør, at man ikke bliver fysisk eller psykisk nedslidt.

Derfor bliver vi nødt til nu og i fremtiden at prioritere efteruddannelse på VUC’er, erhvervsuddannelser og andre uddannelsesinstitutioner. Det er ikke kun en investering i den enkelte, men en investering i samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024