Kommentar af 
Dan Jørgensen

Ombejlede afrikanske borgere foretrækker Kina frem for EU. Det har uheldige konsekvenser

EU er verdens største bidragsyder af udviklingsbistand, men lige nu løber Kina med al opmærksomheden. EU skal gøre mere for at blive Afrikas foretrukne partner, skriver Dan Jørgensen (S).

Det nytter ikke noget, at Kina løber med hele opmærksomheden, når EU faktisk bidrager mest. EU og de europæiske lande har i mange år været med til at forbedre levevilkår og velfærden i flere Afrikanske lande, men det afspejler sig ikke i vores politiske kapital. I Marokko, Benin, Mali og Burkina Faso har flertallet et positivt syn på Kina. Tallene for Europas popularitet er meget lavere, skriver Dan Jørgensen. Arkivfoto.
Det nytter ikke noget, at Kina løber med hele opmærksomheden, når EU faktisk bidrager mest. EU og de europæiske lande har i mange år været med til at forbedre levevilkår og velfærden i flere Afrikanske lande, men det afspejler sig ikke i vores politiske kapital. I Marokko, Benin, Mali og Burkina Faso har flertallet et positivt syn på Kina. Tallene for Europas popularitet er meget lavere, skriver Dan Jørgensen. Arkivfoto.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Dan Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Desværre har udviklingspolitikken ikke fyldt særligt meget i valgkampen.

Det har snarere været store dagsordener som klima, sikkerhed, og stigende migrationspres, der har fyldt – og selvfølgelig med rette.

Desværre har udviklingspolitikken ikke fyldt særligt meget i valgkampen.

Dan Jørgensen
Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)

Men det er ærgerligt, at udviklingspolitikken ikke fylder mere. For EU’s udviklingspolitik er faktisk værd at skæve til, når det handler om, hvordan vi løser store globale udfordringer som klimakrisen, sikkerhedsudfordringer og migrationspresset.

Det er nok de færreste, der er klar over det, men EU er samlet set verdens største donor af udviklingsbistand. 

I 2023 gav EU hele 714 milliarder kroner til udviklingslande i hele verden. Det svarer til cirka 42 procent af verdens samlede udviklingsbistand.

Det nytter ikke noget, at andre lande som Kina løber med hele opmærksomheden, når EU faktisk bidrager mest.

Dan Jørgensen
Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)

Problemet ved den historie er, at alt for få kender til den. Det skal vi gøre noget ved, for støtten skal i langt højere grad omsættes til politisk kapital i en geopolitisk brydningstid.

Det nytter ikke noget, at andre lande som Kina løber med hele opmærksomheden, når EU faktisk bidrager mest. Vi skal også engagere os mere.

Ellers kommer Kina og deres interesser til at fylde alt for meget på det afrikanske kontinent – og vores for lidt.

EU og de europæiske lande har i mange år været med til at reducere fattigdom, øge uddannelsesniveauet, sikre større ligestilling og bidrage til den grønne omstilling. Ikke mindst i Afrika.

Men det er ikke altid, det afspejler sig i vores politiske kapital.

Læs også

Målinger viser, at befolkningerne i Afrika er mere positivt stemt over for Kina sammenlignet med alle andre kontinenter.

I Benin, Mali, Burkina Faso og Marokko har mere end 80 procent af befolkningen et positivt syn på Kinas økonomiske og politiske indflydelse i landene.

Desværre er tallene for Europas popularitet langt lavere.

Afrika er fremtidens kontinent med voksende økonomier, voksende middelklasser og en voksende geopolitisk selvforståelse. Så det er kun naturligt, at de afrikanske lande er ombejlede.

Kina har længe investeret målrettet i Afrika, og Rusland har stødt øget den militære tilstedeværelse med Wagner-gruppen.

I den sammenhæng kan det godt ærgre mig, at vi i EU ikke kommer klart nok ud med budskabet om, hvad der leveres gennem vores udviklingsengagement i de afrikanske lande.

EU skal have mere ligeværdige og tillidsfulde partnerskaber med de lande, vi laver udviklingssamarbejde i.

I 2021 iværksatte EU det såkaldte Global Gateway-initiativ på tværs af over 80 partnerlande i Latinamerika, Caribien, Mellemøsten, Asien, Stillehavsregionen og Afrika med et budget på over 2,2 billioner kroner.

Investeringer kan støtte op om vores gensidige interesser med de afrikanske lande og knytte os tættere sammen.

Dan Jørgensen
Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)

Ambitionen er at skabe løsninger med investeringer i blandt andet klima, energi, digital infrastruktur, transport, sundhed og uddannelse.

Det handler både om at skubbe på for den grønne omstilling globalt, gøre EU mindre afhængig af tredjelande i forhold til energi og teknologi og fremme EU’s geopolitiske interesser.

Gennem initiativet investerer EU i solcelleparker i Ghana, Elfenbenskysten og Niger. I vandkraftværker i Nigeria og Den Demokratiske Republik Congo. Og i infrastruktur som motorveje, broer og tunneler i en lang række andre afrikanske lande.

Investeringerne støtter op om vores gensidige interesser med de afrikanske lande og knytter os tættere sammen. For eksempel investeringer i det første højspændingskabel under havet mellem Italien og Tunesien. Eller etableringen af en ny korridor mellem den portugisiske havn i Porto de Recreio de Sines og havnen i Barra do Danda i Angola, som skal fokusere på nye digitale løsninger og grøn omstilling.

I alt investerer EU i mere en 240 flagskibsprojekter på det afrikanske kontinent.

Læs også

Fokusset på at knytte tættere og mere ligeværdige bånd til de afrikanske lande står også højt på den danske regerings dagsorden. Danmark arbejder i disse måneder på en ny strategi for et styrket engagement i Afrika.

Europa skal simpelthen gøre en større indsats for at blive Afrikas foretrukne partner.

Dan Jørgensen
Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)

Nøgleordene er ligeværdighed og gensidig respekt. Vi skal være bedre til at lytte til, hvad de afrikanske lande efterspørger, og afsøge hvordan vi kan hjælpe hinanden.

Europa skal simpelthen gøre en større indsats for at blive Afrikas foretrukne partner.

Det ville være et stort fremskridt, hvis der blev skabt større opmærksomhed om det vigtige udviklingspolitiske arbejde, som EU laver.

Hvis udviklingspolitikken er noget, der ligger dig på sinde, kan jeg kun opfordre til, at du læser op på kandidaternes prioriteter på området.

I EU skal vi tro på, at vi har noget særligt at tilbyde. At vi er en partner, der kan skabe mærkbar udvikling baseret på gode og solide værdier og samtidig være lyttende og ligeværdige.

Vi skal være tydelige omkring, at vi har lige så meget brug for de afrikanske lande, som de har brug for os.

Alt det skulle gerne give os tættere geopolitiske partnere, og dét arbejde kommer vi til at fokusere rigtig meget på både på dansk og europæisk plan de kommende år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024